Ηταν η πρώτη «εξέγερση» της προεδρίας Μακρόν. Εξέγερση που τον έκανε, κατά πολλούς, να διαπράξει το «πρώτο μεγάλο του σφάλμα». Στις 19 Ιουλίου του 2017, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ, υπέβαλε ηχηρή παραίτηση διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017 για την άμυνα –αλλά και για τον απότομο τρόπο με τον οποίο τον είχε βάλει ο Εμανουέλ Μακρόν στη θέση του, λέγοντάς του δημοσίως: «Εγώ είμαι ο αρχηγός σας!». «Την ώρα που η πέμπτη φάλαγγα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας απειλεί τη Γαλλία, η παραίτηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου θεωρείται, και δικαίως, ως μια απώλεια αξιοπιστίας του αρχηγού του κράτους, αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, και μια γενική αποδυνάμωση του στρατού μας» τόνιζε η Ενωση Προστασίας του Γαλλικού Στρατού (ASAF) στο ενημερωτικό δελτίο του Αυγούστου.

Εξι μήνες αργότερα, η «Monde» δημοσίευσε την Τρίτη ρεπορτάζ με τίτλο «Η ειρήνη των γενναίων ανάμεσα στον Μακρόν και τον στρατό». «Εξι μήνες μετά τη βίαιη παραίτηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου Πιερ ντε Βιλιέ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τού στρατού. Σχεδόν γοητευμένοι, οι στρατιωτικοί περιμένουν τις πράξεις» επισήμαινε η γαλλική εφημερίδα. Οι πράξεις ήρθαν χθες. Το νέο «νομοσχέδιο στρατιωτικού προγραμματισμού» που παρουσίασε η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την αφιέρωση 295 δισεκατομμυρίων ευρώ στην άμυνα την περίοδο 2019-2025. Στόχος αυτής της «πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσπάθειας», όπως τη χαρακτήρισε ο Μακρόν, είναι να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας στο 2% του ΑΕΠ το 2025, το ποσοστό που αξιώνει το ΝΑΤΟ από τα μέλη του. Ηταν μια προεκλογική υπόσχεση του γάλλου προέδρου. Ηταν και η αξίωση του Ντε Βιλιέ, έπειτα από μία δεκαετία συνεχών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες –μόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 άρχισε να διορθώνεται αυτή η πτώση.

«Ο Μακρόν γνωρίζει πως έκανε λάθος [εξωθώντας ουσιαστικά σε παραίτηση τον Ντε Βιλιέ], αλλά δεν θα το πει ποτέ» δήλωναν τις προάλλες στη «Monde» κύκλοι του Ελιζέ. «Μαθαίνει γρήγορα» ήταν το επώνυμο σχόλιο του Ζαν – Ζακ Μπριντέ, προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, μέλους του La République en Marche, του κόμματος του γάλλου προέδρου. «Ηταν σημαντικό να μη χαθεί χρόνος. Ο σημερινός νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού παύει το 2018, χρειαζόταν ένας άλλος για την περίοδο 2019-2025. Και οι εντάσεις στον κόσμο έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι επιλογές των τελευταίων ετών έθεσαν σε κίνδυνο τη συνοχή και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών μας» πρόσθεσε. «Θα καλύψουμε τις ελλείψεις του παρελθόντος και θα χτίσουμε σύγχρονες, βιώσιμες, προστατευτικές ένοπλες δυνάμεις» που θα επιτρέψουν στη Γαλλία να «κρατήσει τη θέση της», διαβεβαίωσε χθες η υπουργός Αμυνας.

Τον έπεισαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις

Περισσότερο και από την αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως ήταν, σύμφωνα με παρατηρητές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές που έπεισαν την κυβέρνηση Μακρόν να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, πρέπει κάπως να χωρέσει στις προσπάθειες να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες. «Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι διπλή: να επιτύχει τον στόχο της αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 και ταυτόχρονα, να διασφαλίσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε η Φλοράνς Παρλί. Για αυτό και προβλέπει μία αύξηση σε δύο στάδια:

Από 34,2 δισ. ευρώ το 2018 οι αμυντικές δαπάνες θα αυξάνονται κατά 1,7 δισ. ετησίως έως το 2022 (οπότε λήγει η πρώτη, τουλάχιστον, προεδρική θητεία του Μακρόν) και κατά 3 δισ. ετησίως από το 2023 έως το 2025. Τα 198 δισ. που θα χρειαστούν μεταξύ 2019 και 2023 «είναι καλυμμένα», διαβεβαιώνει το υπουργείο Αμυνας. Τα ποσά που αφορούν τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να «επιβεβαιωθούν» το 2021 με βάση τον ρυθμό της ανάπτυξης. «Θα πρέπει να επαγρυπνούμε» όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων, σχολίασε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου Πιέρ ντε Βιλιέ.

Στα χαρτιά, πάντως, το υπουργείο Αμυνας φιλοδοξεί να δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2025 έπειτα από την κατάργηση περίπου 60.000 θέσεων εργασίας τη δεκαετία 2005-2015. Προτεραιότητα θα δοθεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας στρατιωτών και στρατιωτικών καθώς και στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων (υπάρχει και για τα δύο επείγουσα ανάγκη) με παράλληλη «προετοιμασία του μέλλοντος». Από τις αρχές της θητείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται ως ένα είδος πάπα της «Ευρώπης της Αμυνας». Η ενίσχυση των γαλλικών αμυντικών δαπανών δεν είναι παρά μέρος αυτού του σχεδίου.