Ντέρμπι γιγάντων, ντέρμπι των ρεκόρ ή μήπως το ντέρμπι των… πονεμένων;

Οποιον τίτλο και να βάλει κανείς στην αποψινή (21.45, Novasports 2) τιτανομαχία Ρεάλ – Ολυμπιακού, στη Μαδρίτη, μέσα θα είναι, αν και ο κόουτς του Ολυμπιακού σε περίπτωση νίκης της ομάδας του θα γράψει ιστορία, καθώς θα γίνει ο πολυνίκης προπονητής στην Ευρώπη για τον σύλλογο με 71 νίκες (έχει τώρα 70 σε 109 ματς), αφήνοντας πίσω τον Ντούσαν Ιβκοβιτς με τον οποίο ισοβαθμεί αυτή τη στιγμή με 70 νίκες και ακολουθεί με 59 ο Γιάννης Ιωαννίδης. Οσο για τον αντίπαλο κόουτς (Λάσο) συμπλήρωσε πρόσφατα τα 500 ματς στον πάγκο των Μερένχες.

Γενικότερα πρόκειται για δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα την τελευταία πενταετία έχουν συνθέσει μεταξύ άλλων δύο μεγάλους τελικούς Ευρωλίγκας (όπου μοιράστηκαν τα τρόπαια, με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει στο Λονδίνο το 2013 και τη Ρεάλ στην πόλη της το 2015) και ενδιάμεσα, το 2014, μια εκπληκτική σειρά πλέι οφ πέντε παιχνιδιών με τη Βασίλισσα της Ευρώπης να προκρίνεται με 3-2 στο φάιναλ φορ.

Ηταν τότε που οι Μαδριλένοι είχαν «διαλέξει» τους εν δυνάμει τότε πρωταθλητές Ευρώπης για να τους παίξουν με πλεονέκτημα έδρας και όχι πάλι σε νοκάουτ αγώνα στο φάιναλ φορ του Μιλάνου, όπου την πάτησαν όμως στον τελικό από τη Μακάμπι!

Ο Ολυμπιακός έχει να νικήσει στη Μαδρίτη από μια άλλη σειρά πλέι οφ, το 2009, όπου εκεί –με την εξαιρετική εμφάνιση του Ερτσεγκ –οι Ερυθρόλευκοι είχαν κάνει το 3-1 στη σειρά και πήγαν στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.

Επίσης είναι οι δύο πιο άτυχες ομάδες της Ευρωλίγκας φέτος (εξού και ντέρμπι… πονεμένων) με τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς.