Αυστηρότερη κάνουν τη νομοθεσία που διέπει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο αυτοκίνητο οι γαλλικές αρχές καθώς σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου γαλλικού δικαστηρίου ο οδηγός δεν νομιμοποιείται πλέον να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο, παρά μόνο αν έχει ήδη σταθμεύσει κατά νόμιμο τρόπο.

Με την νέα αυτή απόφαση, ο οδηγός δεν έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ακόμα και αν κατά τη συνήθη πρακτική, σταματήσει στην άκρη του δρόμου καθώς και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται το ίδιο ακριβώς πρόστιμο που επιβάλλεται για την χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης και το οποίο στη Γαλλία ανέρχεται σε 135 ευρώ και συνεπάγεται επίσης την επιβολή τριών βαθμών ποινής.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο είναι φυσικά οι περιπτώσεις ανάγκης και εφόσον ο οδηγός έχει σταματήσει σε νόμιμη θέση στάθμευσης.

Το μέτρο σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, αναμένεται να συμβάλλει στον περιορισμό των ατυχημάτων που προκαλούνται λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου αλλά και να περιορίσει το φαινόμενο των προσωρινά σταθμευμένων αυτοκινήτων σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται και τα οποία αφενός ενοχλούν και δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν στην πρόκληση ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις γαλλικές αρχές, το 2015 επιβλήθηκαν 300.000 πρόστιμα για την χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης ενώ πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι εννέα στους δέκα Γάλλους παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους ενόσω οδηγούν.

Για την ιστορία, η νέα απόφαση του γαλλικού ανώτατου δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από προσπάθεια οδηγού να εφεσιβάλλει προηγούμενη δικαστική απόφαση για πρόστιμο που του είχε επιβληθεί διότι είχε σταματήσει στην άκρη ενός κυκλικού κόμβου προκειμένου να μιλήσει στο κινητό του.