Η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας απέρριψε την Πέμπτη το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό, στόχος φημών για σεξουαλική παρενόχληση, καθώς δεν υπάρχει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

«Υπάρχει μια θέση που έχει διατυπωθεί σαφώς από τον πρωθυπουργό προς το σύνολο της κυβέρνησής του, σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως εφόσον δεν υπάρχει απαγγελία κατηγορίας, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται λόγος για παραίτηση», διευκρινίσθηκε στους δημοσιογράφους από το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους.

Νωρίτερα ο Ιλό, ο οποίος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είχε διαψεύσει μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV «επαίσχυντες» φήμες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

Στη συνέχεια δέχθηκε «ένα μήνυμα υποστήριξης» εκ μέρους του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλει κανείς για τον λόγο του».

Γνωρίζοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μερικές ημέρες στους δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ετοιμάζεται ενδεχομένως ένα δημοσίευμα, ο Νικολά Ιλό «βγήκε μπροστά» για να αντιμετωπίσει «ένα αργό δηλητήριο που σκοτώνει», διαψεύδοντας στο BFMTV πως είχε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά αναφορικά με «δύο υποθέσεις που δεν υφίστανται».

Κατηγορήθηκε άραγε για σεξουαλική παρενόχληση από μια πρώην συνεργάτρια του ιδρύματός του; «Η απάντηση είναι όχι και το λέω με τόση δύναμη με όση θα σας πει ακριβώς το ίδιο και το εν λόγω πρόσωπο, που είναι απολύτως ταυτοποιημένο, με το οποίο βρίσκομαι σε επαφή», δήλωσε διαψεύδοντας ότι εξαγόρασε τη σιωπή του.

Αντίθετα παραδέχθηκε την ύπαρξη μιας μήνυσης το 2008, η οποία μπήκε στο αρχείο «χωρίς συνέχεια», από την εγγονή ενός διάσημου πολιτικού, μια «ενήλικη» νέα γυναίκα, αναφορικά «με ισχυρισμούς που ανάγονται στο 1997».

«Η μήνυση αυτή μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέιχεια επειδή όχι μόνο έχει παραγραφεί η υπόθεση, αλλά έδωσα και κατάθεση στη Χωροφυλακή έπειτα από αίτημά μου και οι ερευνητές πολή γρήγορα θεώρησαν ότι δεν υπάρχει τίποτε που να επιτρέπει να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση», διαβεβαίωσε ο Ιλό.

«Πονάει όταν είναι άδικο, όταν είναι αβάσιμο», τόνισε κάνοντας λόγο για «έναν εφιάλτη».

«Επιστροφή στη σκιά»

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης τον φέρουν τακτικά στα πρόθυρα της παραίτησης λόγω κυβερνητικών διαιτησιών που δεν τον ευνοούν πάντα, ο Νικολά Ιλό διαβεβαίωσε πως δεν σκέφτηκε την παραίτηση ούτε μετά τις φήμες αυτές, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

«Πρώτη έρχεται η οικογένειά μου, αυτό είναι που θα καθοδηγήσει την απόφασή μου», πρόσθεσε πάντως, ενώ πρόσφατα είχε υπογραμμίσει πως η υπουργική θέση του θα είναι η «ύστατη δημόσια εμπειρία του».

«Θα το απολαύσω απέραντα, το να επιστρέψω στη σκιά», είχε τονίσει στα τέλη Ιανουαρίου.

Πρώην παρουσιαστής μιας πολύ επιτυχημένης σειράς στη γαλλική τηλεόραση με τον τίτλο Ushuaia, ο Νικολά Ιλό έχει εργασθεί επί σχεδόν 30 χρόνια για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος με το ίδρυμά του.

Ενώ του το είχαν ζητήσει επανειλημμένα γάλλοι πρόεδροι τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανοξείδωτης δημοτικότητάς του, δέχθηκε για πρώτη φορά να μπει σε μια κυβέρνηση, αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, τον Μάιο του 2017, τροφοδοτώντας πολλές ελπίδες.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ιλό παραμένει πρώτος μεταξύ των προσωπικοτήτων «που προκαλούν την περισσότερη υποστήριξη ή συμπάθεια», με 34% θετικές γνώμες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από