Από την (αρχική) περίοδο της «εξομάλυνσης» στην εποχή της «εξυγίανσης». Με το ελληνικό ποδόσφαιρο να ταλαιπωρείται από τεράστια διαιτητικά λάθη και όχι μόνο. Φαινόμενα που έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του βαθμολογικού πίνακα, με τους διαιτητές και τις σκανδαλώδεις σε πολλές περιπτώσεις αποφάσεις να έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Ολυμπιακού.

Παρατηρώντας άλλωστε κάποιος όσα έχουν γίνει τη φετινή αγωνιστική περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μην παραδεχθεί τα τεράστια διαιτητικά λάθη «διπλής κατεύθυνσης».

Γιατί ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός; Μα πολύ απλά γιατί αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. Από τη μία πλευρά λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις που έχουν στο στόχαστρο τον Ολυμπιακό, με προφανή σκοπό να σταματήσουν τους Πειραιώτες. Και από την άλλη, σφυρίγματα εύνοιας για τους αντιπάλους των Ερυθρολεύκων στην κούρσα του πρωταθλήματος και κυρίως για τον ΠΑΟΚ. Είναι πολύ πρόσφατα τα τελευταία παραδείγματα και μάλιστα κάτι παραπάνω από τρανταχτά.

Μια απλή ματιά στα παιχνίδια όπου ο Ολυμπιακός αδικήθηκε από τις αποφάσεις διαιτητών (Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και στα ματς όπου ευνοήθηκε ο ΠΑΟΚ (Ατρόμητος, Πλατανιάς, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα) είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος τους λόγους που έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης κατάστασης στην κορυφή της βαθμολογίας. Είναι πασιφανές ότι η εποχή της «εξυγίανσης» έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να ορθώσει (το ένα μετά το άλλο) εμπόδια (διαιτητικά και όχι μόνο) στον Ολυμπιακό. Πρέπει όμως να εστιάσει κάποιος και σε διαιτητικές αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο τα παιχνίδια του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Λάθη και μάλιστα πολύ μεγάλα γίνονται σε πολλά παιχνίδια και σχεδόν σε κάθε αγωνιστική.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες, επισημοποιώντας τη δυσαρέσκειά τους με ανακοινώσεις. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η Λάρισα, ο Πανιώνιος, ο Απόλλωνας –και όχι μόνο –έχουν αναφερθεί στα σημαντικά λάθη που γίνονται από τους διαιτητές. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κάποιος: Υπάρχει ικανοποίηση στις τάξεις της ΕΠΟ και της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για τα όσα γίνονται στο ελληνικό πρωτάθλημα; Είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο της διαιτησίας; Λαμβάνονται σωστές αποφάσεις ή άραγε όλα γίνονται με στόχο την παρεμπόδιση των Ερυθρολεύκων; Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό. Με όλα αυτά που γίνονται μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στο ποδόσφαιρό μας; Οχι βέβαια.

Η κατάσταση που επικρατεί την εποχή της «εξυγίανσης», αν μη τι άλλο, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Εχει ξεπεράσει κάθε όριο αν και οι διαιτητές ποτέ δεν σταματούν να εκπλήσσουν με τις αποφάσεις τους. Ισως τα καλύτερα να κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος της σεζόν. Το πρωτάθλημα άλλωστε μπαίνει στην τελική ευθεία και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι άλλο μπορεί να εμφανιστεί μέχρι το φινάλε. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός πήρε ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιο ξεκάθαρη δεν γίνεται, ζητώντας τη λήψη μέτρων που θα βάλουν τέλος σε μια διαδικασία που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηδη δημοσιεύματα ιστοσελίδων του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τα όσα γίνονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι χρησιμοποιούν τον όρο «χάος» για να περιγράψουν την κατάσταση.