Με «ψηφιδωτό καταθέσεων» που τμηματικά έχουν δώσει τρεις μάρτυρες –υπό καθεστώς προστασίας –στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανιζόμενοι να θυμούνται σε κάθε νέα εξέτασή τους και ένα ακόμα περιστατικό δωροδοκίας πολιτικού προσώπου, προσομοίαζε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis που βρίσκεται πλέον στη Βουλή.

Από την ανάγνωση των καταθέσεών τους, που οι εισαγγελείς, όπως είχαν υποχρέωση χωρίς να αξιολογήσουν το περιεχόμενό τους, το διαβίβασαν κατά το Σύνταγμα στη Βουλή, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά τόσο για τους σταθμούς της «μίζας» που οι ίδιοι περιγράφουν, όσο και για την αξιοπιστία τους, που δέχεται ήδη πυρά από τα πρόσωπα που έχουν κατονομάσει ως αποδέκτες των παράνομων πληρωμών της φαρμακοβιομηχανίας.

Την ώρα μάλιστα που οι εισαγγελικές Αρχές με νύχια και με δόντια, όπως έλεγε δικαστική πηγή, προσπαθούσαν να κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό ακόμα και την ιδιότητα των μαρτύρων, που αποτελούν τον βασικό καμβά του πρώτο μέρους της δικογραφίας τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με δηλώσεις του ουσιαστικά έδινε το επαγγελματικό τους στίγμα λέγοντας ότι πρόκειται για «στελέχη της Novartis, που βρέθηκαν να έχουν πλουτίσει και κελάηδησαν».

Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί μία πρώτη, αλλά καθοριστική ρωγμή στο κέλυφος της προστασίας που, με βάση τον νόμο, παρείχαν οι Αρχές στους συγκεκριμένους μάρτυρες.

Η αρχή. Ο κύκλος της εξέτασής τους ανοίγει για πρώτη φορά μόλις στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, αν και η έρευνα για την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη για περίπου ένα χρόνο. Και αιφνιδιαστικά στο σκηνικό της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά και το τελευταίο ταξίδι των εισαγγελέων στις ΗΠΑ, εμφανίζονται οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, κατονομάζοντας ως τελικούς αποδέκτες μίζας από τη Νοvartis δύο πρώην πρωθυπουργούς, οκτώ πρώην υπουργούς και δεκάδες πρόσωπα που είχαν κεντρικό ρόλο στον χώρο του φαρμάκου, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μία από τους προστατευόμενους μάρτυρες αν και φέρεται να γνωρίζει για τον χρηματισμό των δύο πρώην πρωθυπουργών, εν τούτοις, αυτό δεν το καταθέτει ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη, αλλά στην τέταρτη κατά σειρά εξέτασή της. «Πώς είναι δυνατόν να μην ξεκινά από αυτό το κομβικό στοιχείο και να το προσπερνά στις πρώτες καταθέσεις της», σχολιάζουν νομικοί κύκλοι επισημαίνοντας πως η τακτική αυτή αποτυπώνει και τον βαθμό αξιοπιστίας των εν λόγω μαρτύρων.

Ουδείς εξάλλου εξ αυτών, αν και φέρεται να γνωρίζουν πολλά στοιχεία για τη διαδρομή της «μίζας» που έφευγε από τα ταμεία της Novartis, τοποθετεί εαυτόν στο κάδρο των «ύποπτων διαδρομών», ενώ πολλές φορές επικαλούνται όχι προσωπική γνώση, αλλά διαδόσεις, εκτιμήσεις, λογικοφανή συμπεράσματα ή στοιχεία που θεωρείται ότι γνωρίζουν άλλοι.

Κεντρικό ρόλο αποδίδουν στον άλλοτε αντιπρόεδρο της εταιρείας Κωνσταντίνο Φρουζή, εις βάρος του οποίου έχει κινηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία, αλλά ο ίδιος δεν κλήθηκε από τις Αρχές να εξεταστεί και να δώσει τη δική του εκδοχή και να συνεκτιμηθεί αρμοδίως μαζί με τα υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό.