Η γνωστή Ρωσίδα τηλεπαρουσιάστρια και υποψήφια για την ρωσική προεδρία Ξένια Σαμπτσάκ, κατά την διάρκεια ομιλίας της στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για την Ρωσία, ενώ μίλησε για τις πρώτες αποφάσεις που θα έπαιρνε στην περίπτωση που ήταν ο νικητής στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ρωσία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται να υποστηρίξει το αίτημα της Ουκρανίας και της Γεωργίας να ενταχθούν στον ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση , η Σαμπτσάκ απάντησε λέγοντας ότι «το τι επιδιώκει ένα ανεξάρτητο κράτος εξαρτάται αυστηρά από το ίδιο».

«Δεν θεωρώ ότι το ΝΑΤΟ είναι απειλή για εμάς (για τη Ρωσία). Επιπλέον θα ήταν καλό να υπάρχει η επιδίωξη και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνουμε τμήμα του συστήματος του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένας σωστός στόχος για την Ρωσία, όπως και το να ενωθούμε με την ΕΕ, επειδή είμαστε τμήμα αυτού του ευρωπαϊκού συστήματος. Πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε είναι κοινές για εμάς και τις ΗΠΑ και την ΕΕ», δήλωσε η Σαμπτσάκ.

Στο ερώτημα τι θα έκανε τις πρώτες 90 ημέρες στην περίπτωση που ο ρωσικός λαός την επέλεγε για την προεδρία, η Σαμπτσάκ είπε ότι θα έκανε τρία πράγματα. «Πρώτον θα απελευθέρωνα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που αυτή την περίοδο κρατούνται στην Ρωσική Ομοσπονδία. Δεύτερον θα προχωρούσα στην μεταρρύθμιση το δικαστικού συστήματος, επειδή η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αυτό που δεν επαρκεί αυτή την στιγμή…Τρίτον ( θα ασχολούμουν) με την προετοιμασία των επόμενων βουλευτικών εκλογών , οι οποίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες και θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην αρχή της μετάβασης προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία»

Απαντώντας στο ερώτημα, ποιοι ήταν οι λόγοι που την έφεραν στις ΗΠΑ παραμονές των εκλογών και την κριτική που της άσκησαν για την πρωτοβουλία της αυτή, η Σαμπτσάκ είπε ότι «δεν δουλεύω για την Αμερική, αλλά για «το καλό της χώρας μου». «Ωστόσο», προσέθεσε, « η Αμερική δεν είναι για μένα εχθρός και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μιλήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματα μας για να τα επιλύσουν».

Στο ερώτημα δημοσιογράφου για το ποιοι είναι οι ψηφοφόροι της, η Σαμπτσάκ είπε: «Είναι πλήθος νέων ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία τους, είναι πλήθος ανθρώπων που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τις αλλαγές και είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας».

Η Ξένια Σαμτπσάκ αναφέρθηκε και στον λεγόμενο νόμο του Ντίμα Γιάκοβλεφ, που ισχύει στην Ρωσία και αφορά την υιοθεσία από Αμερικανούς πολίτες παιδιών από την Ρωσία, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος», λέγοντας πως «είναι αναγκαίο να καταργηθεί».

Κατά την άποψη της ο νόμος είναι «απάνθρωπος», επειδή στην Ρωσία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που δεν έχουν οικογένεια και το να τους στερείς την υιοθεσία, δεν είναι μια σωστή πρωτοβουλία. «Υπάρχει ένταση στις σχέσεις μας και τα παιδιά δεν πρέπει να γίνονται όμηροι αυτής της κατάστασης», τόνισε.