Να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ θέλει ο αμερικανός πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάθεσης όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο τους πολιτικούς συμμάχους του.

Ο Τραμπ πιστεύει πως είναι αθώος, αλλά και δίνει έμφαση στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις ένορκες καταθέσεις του για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του. “Πιστεύει πως μπορεί να το χειριστεί αυτό. Ωστόσο, δεν έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα της κατάστασης,” δηλώνει η ίδια πηγή. “Αν βρεθείς εκεί δεν μπορείς να επιστρέψεις πίσω. Δεν είναι τόσο εύκολο,” προσθέτει.

 «Ο Τραμπ βασικά λέει πως είναι ανοιχτός σαν βιβλίο. Δεν έχω κάνει τίποτα λάθος και είμαι διατεθειμένος να το δηλώσω ενόρκως» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι, στον Τζέικ Τάπερ. 

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να καταθέσει προσωπικά ενώπιον του Μάλερ, δεν μπορεί ν’ αγνοήσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του (δικηγόρους, φίλους και μέλη του Κογκρέσου) που τον προτρέπουν να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Το CNN μετέδωσε πρώτο την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δικηγόροι του προέδρου έχουν αντίθετη άποψη, σχετικά με μία κατάθεσή του στον ειδικό ανακριτή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχετικό πλαίσιο διαβουλεύσεων.

Ο ειδικός ανακριτής από την πλευρά του, δεν έχει επίσημα ζητήσει την κατάθεση του προέδρου, ενώ κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος, ενώ οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κατάθεση του Τραμπ μπορεί να είναι γραπτή ή να περιοριστεί σ’ ένα ορισμένο εύρος ερωτήσεων που θα έχουν προσυμφωνηθεί.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ θεωρούν το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ στον ειδικό ανακριτή, ως ένα επικίνδυνο εγχείρημα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση συνωμοσία με την Ρωσία.
Οι ανησυχίες του περιβάλλοντος του Τραμπ σχετικά με μία κατάθεσή του στον Μάλερ, εντοπίζονται στο ενδεχόμενο ο ειδικός ανακριτής στην διάρκεια της κατάθεσης να καταφέρει και ν’ αποσπάσει κάποιο στοιχείο από τον πρόεδρο, επί τη βάσει του οποίου θα μπορέσει να στηρίξει μία προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.
Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τάι Κόμπ υποστήριξε πρόσφατα ότι οι δικηγόροι του προέδρου είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο εξέλιξης μιας κατάθεσής του σε πιθανή “παγίδα ψευδορκίας.”
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στην Ουάσινγκτον, ο ειδικός ανακριτής είχε ζητήσει από κυβερνητική υπηρεσία τον περασμένο Ιούνιο, να διαφυλάξει έγγραφα που ήταν σχετικά με την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ. Η κίνηση αυτή, θεωρείται ενδεικτική της προσπάθειας που έκανε ο ειδικός ανακριτής προκειμένου να διευρύνει το πλαίσιο της έρευνας του, το άμεσο χρονικό διάστημα που ακολούθησε τον διορισμό του.

Το αίτημα του Μάλερ απευθύνθηκε προς την ομοσπονδιακή υπηρεσία που υποστηρίζει την μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας (General Services Administration). Η αποστολή του, έγινε στις 22 Ιουνίου, περίπου έναν μήνα μετά τον επίσημο διορισμό του Μάλερ.

Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την επικοινωνία μεταξύ του FBI και της GSA από τον Μάρτιο του 2017, πριν από τον διορισμό του Μάλερ δηλώνει ότι το ενδιαφέρον της έρευνας του FBI είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τότε, το FBI είχε ζητήσει από την αναφερόμενη υπηρεσία να διαβουλευτεί με το Κογκρέσο, πριν προχωρήσει στην διάθεση εγγράφων για την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από τον πρόεδρο Ομπάμα, στον πρόεδρο Τραμπ.

Ένα πιο διευρυμένο αίτημα του FBI είχε σταλεί προς την GSA, όταν ένας πράκτορας της διεύθυνσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας έστειλε αίτημα προς τον υποδιευθυντή της GSA για την διατήρηση των εγγράφων, των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλλά και των επικοινωνιών της ομάδας του Τραμπ κατά την μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στα χέρια του το CNN και τα οποία απέκτησε μέσω της ειδικής νομοθεσίας (Freedom of Information Act Request).

“Μετά από την διατύπωση σχετικού αιτήματος από την υπηρεσία μας, σκεφτήκαμε να στείλουμε προς την GSA μία επίσημη επιστολή για την διατήρηση των εγγράφων. Το προσωπικό σας ανταποκρίθηκε και εκτιμούμε την επιμονή που έδειξε με τις ερωτήσεις μου,” έγραφε σχετικά πράκτορας του FBI, σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έχει στην κατοχή του το CNN. Η GSA δεν αποκάλυψε το όνομα του πράκτορα που είχε στείλει το αναφερόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI, τον περασμένο Μάιο αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Στον ειδικό ανακριτή δόθηκαν αρμοδιότητες για την συνέχιση της έρευνας που είχε αρχίσει το FBI, σχετικά με την διερεύνηση κάθε πιθανής διασύνδεσης μεταξύ των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας και “για οποιαδήποτε ζητήματα αναδειχτούν ή είναι πιθανό ν’ αναδειχτούν από την έρευνα.”

Παράλληλα, με τα ανακριτικά του καθήκοντα ο Μάλερ έχει και εισαγγελικές αρμοδιότητες για την απαγγελία κατηγοριών υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury), ενώ μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ από τον Τραμπ δίνει έμφαση και στην διερεύνηση πιθανών κινήσεων του Αμερικανού προέδρου ή στελεχών του Λευκού Οίκου για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ διορίστηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν μετά την αυτοεξαίρεση από την έρευνα για την Ρωσία του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, για τον οποίο δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για προεκλογικές επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους.

Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ είναι δυσαρεστημένος με τις ενέργειες και την τακτική που ακολουθεί ο Ρόζενσταϊν, στην αναφερόμενη έρευνα, ενώ ο Τραμπ έχει σχολιάσει επικριτικά και την αυτοεξαίρεση του Σέσιονς.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται πλήρως με την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή, τόσο ως προς την διάθεση εγγράφων, όσο κι ως προς τον προγραμματισμό καταθέσεων υψηλόβαθμων στελεχών του.

Η έρευνα Μάλερ θα συνεχιστεί ακόμη και στο ενδεχόμενο παύσης της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς έχει ενταχθεί σε ειδικό νομικό καθεστώς που προβλέπει την χρηματοδότηση του διορισμού ειδικών ανακριτών.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες από τρεις επιτροπές του Κογκρέσου (την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας). Στόχος των ερευνών αυτών, είναι η ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης γύρω από το ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, ενώ δεν έχουν δικαιοδοσία για την απαγγελία κατηγοριών.

Το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκε κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ του Μάλερ και των τριών επιτροπών, καθώς κατά γενική ομολογία στην Ουάσινγκτον, η έρευνα του ειδικού ανακριτή είναι πολυεπίπεδη και διεξάγεται ταχύτατα, σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην λειτουργία των επιτροπών του Κογκρέσου. Ο Μάλερ έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημόσιων ακροάσεων από το Κογκρέσο για την έρευνα της Ρωσίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνά του, από τις καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων.

Οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στις υποθέσεις των Πολ Μαναφορτ, Ρικ Γκειτς και Μάικ Φλιν, με κεντρικό χαρακτηριστικό την χρονική παράταση για την διεξαγωγή των δικαστηρίων, δηλώνουν ότι η έρευνα Μάλερ δεν θα έχει τερματιστεί πριν από την άνοιξη. Παράλληλα, οι εξελίξεις πιέζονται χρονικά από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου στο Κογκρέσο, καθώς αν οι δίκες συμπέσουν χρονικά με την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, τότε, θα επηρεαστεί ανάλογα το πολιτικό κλίμα. Έτσι, ο ειδικός ανακριτής, πιέζεται χρονικά σχετικά με την λήψη αποφάσεων για την κατάθεση του προέδρου Τραμπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από