Κούρεμα δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ χρειάζεται φέτος η ΔΕΗ προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, όπως σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, έκθεση της εταιρείας McKinsey.

Στην έκθεση που αφορά το νέο πολυετές επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ και συζητήθηκε χθες στο διοικητικό της συμβούλιο, ο ξένος οίκος φέρεται να εισηγείται στην επιχείρηση την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου εκείνη να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες, όπως και το δανεισμό της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση αναφερεται στη σχέση δανείων και λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη, καθώς φέτος λήγουν δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ, ενώ τα δύσκολα έρχονται από το 2019. Του χρόνου η ΔΕΗ θα πρέπει να αποπληρώσει το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ομολογιακό ύψους 500 εκατ ευρώ, καθώς και το δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, μιλάμε για αποπληρωμές ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017, οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 70,6 εκατ. ευρώ (3,3%), και από 2,12 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 2,19 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2017. Σαν αιτία η ΔΕΗ ανεφερε τη χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, το κόστος της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα του 2017, και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Στη πράξη η McKinsey φέρεται να ζητά από τη ΔΕΗ να βάλει μαχαίρι στις δαπάνες της σε ποσοστό… 25%.

Προκειμένου να πετύχει τέτοια εξοικονόμηση σαν αυτή που αναφέρεται στην μελέτη, η επιχείρηση θα πρέπει είτε να εισπράξει περισσότερους ανεξόφλητους λογαριασμούς, είτε να αυξήσει τη λιγνιτική της παραγωγή, είτε να μειώσει τον αριθμό προσωπικού της, προχωρώντας σε εθελουσία έξοδο.

Τα οικονομικά της ΔΕΗ σίγουρα δεν είναι καλά. Και σε μια προσπάθεια να μειώσει το δανεισμό της, η επιχείρηση αποφάσισε πρόσφατα να προαγοράσει ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ από τους κατόχους του ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2019. Το πέτυχε, αξιοποιώντας την πρόσκαιρη ρευστότητα που διασφάλισε από την καταβολή μέρους των 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως αποζημίωση για τις δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ειδική επίσης μνεία λέγεται ότι κάνει η έκθεση της McKinsey στην ανάγκη μείωσης των ανεξόφλητων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ, οι οποίοι συνεχίζουν να κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη. Αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει πρόσφατα και η Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, αφιερώνοντας στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ ένα ολόκληρο κεφάλαιο.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι, εκτιμάται πως έγιναν συνολικά 240.000 αποκοπές παροχών ρεύματος για οφειλές σε προμηθευτές, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη ΔΕΗ.

Επρόκειτο για ένα ρυθμό περίπου 20.000 αποκοπών το μήνα, δείγμα ότι η πολιτική ανοχής της επιχείρησης έναντι των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών παίρνει τέλος.

Εδώ και μήνες, η ΔΕΗ έχει αλλάξει πολιτική και έχει γίνει πιο αυστηρή στη διεκδίκηση των οφειλομένων, προφανώς επειδή τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» κινούνται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ, και αντιστοιχούν στο 50% του ετησίου τζίρου της. Εκτιμάται επίσης ότι πλέον η ΔΕΗ στέλνει στο ΔΕΔΔΗΕ εντολές διακοπής της παροχής, ακόμη και για χρέη κάτω των 1.000 ευρώ, τακτική που παλαιότερα απέφευγε.