Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν επέκρινε τα νομοσχέδια που έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο της Ινδονησίας και ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και αυτές εκτός γάμου, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να πλήξει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας της χώρας και αυτά άλλων μειονοτήτων.

Ο αλ Χουσέιν επεσήμανε ότι συζήτησε για το θέμα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα, όπου η εχθρότητα απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Ο λόγος μίσους εναντίον αυτής της κοινότητας, που φαίνεται να χρησιμεύει κυνικά για πολιτικούς σκοπούς, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τα δεινά και να δημιουργεί άχρηστους διαχωρισμούς», τόνισε ο αλ Χουσέιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Τζακάρτα.

Μετά την πτώση του δικτάτορα Σουχάρτο το 1998, η Ινδονησία έγινε μια από τις πιο προοδευτικές χώρες της περιοχής, επεσήμανε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Μετά το 1998 η Ινδονησία πέτυχε τη μετάβαση προς τη δημοκρατία και τη συνέδεσε με σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Μια περίοδο που εδραιώνει τις δημοκρατικές της προόδους, συστήνουμε θερμά στους Ινδονήσιους να προχωρήσουν προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας εξετάζει μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα που ισχύει στη χώρα από τότε που ήταν αποικία των Ολλανδών. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί είναι η απαγόρευση των σεξουαλικών σχέσεων εκτός γάμου, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η συγκατοίκηση, θέματα τα οποία μέχρι πρότινος ρυθμίζονταν βάσει νόμων.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν την ευρεία στήριξη του κοινοβουλίου, όπου λίγοι βουλευτές στήριξαν τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του χρόνου.

Αρκετοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Ουιντόντο έχουν επισημάνει ότι η LGBT κοινότητα θα πρέπει, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, να μην υπόκεινται σε διακρίσεις και βία. Όμως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρόεδρο, απαντούν ότι η πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση της Ινδονησίας δεν μπορεί να αποδεχθεί το LGBT κίνημα.

Ακτιβιστές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι, αν εγκριθούν, τα νέα νομοσχέδια θα παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα χρησιμοποιούνται για να στοχοποιούνται μειονότητες.

Μέχρι στιγμής η νομοθεσία στην Ινδονησία δεν θέτει περιορισμούς στους ομοφυλόφιλους με εξαίρεση την υπερσυντηρητική επαρχία Άτσεχ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από