Δεν βλέπω καμία ανάγκη να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν, Ζάεφ, ερωτηθείς για το αν η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού εμπεριέχει την πιθανότητα αλλαγής του Συντάγματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημείωσε:

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η "Μακεδονία" άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ό,τι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η "Μακεδονία" δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η "Μακεδονία" θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Οποιαδήποτε λύση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών. «Δεν υπάρχει δίλημμα», τόνισε.

«Χθες δήλωσα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία. Αυτή (η δήλωση) βασίζεται στις προσδοκίες μου από τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει, στο πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κλπ. Παραμένουμε στη θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης. Είμαι πεπεισμένος ότι η 'Μακεδονία' μπορεί να βρει λύση στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της για την προοπτική να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστέψτε με, ξέρουμε τι είναι πιθανό και τι αποδεκτό, και πόσες παραχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί λύση στην 25ετη πικρή διαμάχη, αλλά όχι με κάθε τίμημα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από