Σκηνικό ακραίας πόλωσης δημιουργείται στο πολιτικό σύστημα, με την υπόθεση της Novartis να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η πολιτική ζωή του τόπου πήρε κυριολεκτικά φωτιά, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να είναι στα χαρακώματα, ενώ ενδεικτικό της μεγάλης έντασης που υπάρχει είναι η πρωτοφανής ενέργεια να υποβληθεί και μήνυση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από την κυβερνητική πλειοψηφία, εξάλλου, φέρεται ότι προκρίνεται η άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση και όχι η προώθηση της δικογραφίας σε μια Εξεταστική Επιτροπή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ σε όλα τα επίπεδα με σαφή στόχο να ψαλιδίσουν την πρωτιά της, ενώ κεντρικός άξονας είναι η Δικαιοσύνη και διάφορες αμαρτωλές υποθέσεις από το παρελθόν για τις οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, βαρύνεται ο δικομματισμός.

Πυρά από την Πάτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μια σημειολογική κίνηση στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου επέλεξε να επικαλεστεί φράση του αχαιού, αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τον οποίο και χαρακτήρισε έξοχο πολιτικό. Ο Πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τον πατριωτισμό που, κατά τον ίδιο, απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορικής, αλλά με όρους καθημερινής αρετής, έναντι, όπως μεταδίδεται, της πατριδοκαπηλίας του Αντώνη Σαμαρά.

«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας» ήταν η φράση του Κωστή Στεφανόπουλου που έβαλε στη φαρέτρα του ο Πρωθυπουργός.

Στον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργείται. «Οταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη, είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση» σχολίασε χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ επιτελικά στελέχη της αντιπολίτευσης συνδέουν τις εξελίξεις και με εκλογικά σενάρια. Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια καταγράφεται από αμερικανικούς διαύλους, οι οποίοι θεωρούν δυσεξήγητη την προώθηση στη Βουλή μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται και για πρόσωπα που φέρεται να έχουν αναμειχθεί καθοριστικά στην έρευνα, κινητοποιώντας μάρτυρες που κατέθεσαν τελικά στις δικαστικές Αρχές.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου θεωρούν αστεία τη συζήτηση και τα σενάρια διαφόρων κύκλων αλλά και της αντιπολίτευσης ότι στήνεται σκηνικό εκλογών μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας, επενδύουν πολλά στην πλήρη απαξίωση, κατά τη φρασεολογία των κυβερνητικών παραγόντων, του παλαιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Και σε όλη αυτή την επιχείρηση αποδυνάμωσης των παλαιών κομμάτων και πολιτικών και υπό το δόγμα ότι δεν «στήνονται λαϊκά δικαστήρια» και δεν γίνεται «κυνήγι μαγισσών», αξιοποιείται αυτήν τη στιγμή και το σκάνδαλο Novartis, όπως βέβαια και άλλες υποθέσεις, όπως η Siemens, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Paradise και τα Panama Papers, ενώ η ΝΔ επιμένει ότι είναι σε εξέλιξη η «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης.

Αυτό αντικρούεται από την ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου που δείχνει προς τη ΝΔ, για την οποία λένε ότι πρέπει να λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα και κυρίως να εξηγήσει πειστικά και στις αρμόδιες Αρχές αλλά και στον ελληνικό λαό τι συνέβη με τη Νovartis, ενώ υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα για άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη σκιά των κατηγοριών της ΝΔ ότι είναι σκάνδαλο η εξόφθαλμη εμπλοκή τής κυβέρνησης αλλά και της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ότι θα υποβάλει και σε αυτόν, όπως και στον Αλέξη Τσίπρα, μήνυση, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Δεν είχα καμία πρόσβαση στη δικογραφία της Novartis. Η όποια πληροφόρησή μου προέρχεται από όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από την Πάτρα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των οφσόρ, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημόσιου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».

Παράλληλα, άφησε σαφή υπονοούμενα σε στελέχη της ΝΔ και ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά: «Είναι εγκληματικά υποκριτικό πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες». Παράλληλα, προέβαλε με ένταση το εξής επιχείρημα που αποτελεί, κατά το επιτελείο του, και το πιο δυνατό χαρτί: «Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό».

Στη σκιά της σφοδρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και των σεναρίων για νέες αποκαλύψεις, σήμερα το πρωί στη Βουλή θα γίνει κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο Novartis αλλά και στο Σκοπιανό.