Ναι! Αγνώριστη έγινε η περιοχή γύρω από το νέο λιμάνι της Πάτρας καθώς, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, εξαφανίσθηκαν ως διά μαγείας εκατοντάδες μετανάστες. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες ούτε ένας μετανάστης δεν κυκλοφορούσε στην Ακτή Δυμαίων, ούτε καν πλησίαζε στα κάγκελα του νέου λιμανιού καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες είχαν μετακινηθεί οργανωμένα σε άλλους χώρους.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας με ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό έθιξε ανάμεσα σε άλλα προβλήματα το ζήτημα των μεταναστών υπογραμμίζοντας τη «ραγδαία έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, με εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες παράτυπους μετανάστες να συνωστίζονται έξω από το νέο λιμάνι της Πάτρας, οι οποίοι διαβιούν εν μέσω χειμώνα σε άθλιες συνθήκες εντός αυτοσχέδιων καταυλισμών σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια».

Καταλήγοντας με νόημα: «Περιέργως, βέβαια, εδώ και δυο ημέρες, αυτοί οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν…».

Συμπτώσεις

Oπως έμαθα από έγκυρη πηγή και διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, ο τελευταίος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis κατέθεσε στις 4 Φεβρουαρίου του 2018. Για να το πω αλλιώς, κατέθεσε την ημέρα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Ενδιαφέρουσα σύμπτωση.

Ερχονται πιο κοντά;

Προχθές το βράδυ παρουσίασε το βιβλίο του ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής του Δικτύου, του θινκ τανκ της Αννας Διαμαντοπούλου. Η είδηση, βέβαια, είναι αλλού. Ανάμεσα στο κοινό της εκδήλωσης. Εκεί, λοιπόν, άνθρωπός μου εντόπισε τους Γιώργο Μαυρωτά, Γιάννη Μανιάτη, Λίνα Παπαδάκη, Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Φλωρίδη.

Εντάξει, οι σχέσεις του Θεοχάρημε το Κίνημα Αλλαγής είναι από ψυχρές έως ανύπαρκτες, αλλά η παρουσίατων στελεχών του νέου φορέα πουσας προανέφερα υποδηλώνουν – σύμφωνα με τους παροικούντες την Κεντροαριστερά – πως οι σχέσεις του Κινήματος με την Ωρα Αποφάσεων είναι ελαφρώς καλύτερες απ’ ό,τι παλιότερα.

Μηνύματα

Την Παρασκευή, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ο Γιώργος Καμίνης υποδέχεται στην Κοτζιά τον δήμαρχο των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ. «Η πρόσκληση», λέει, «εντάσσεται στην πολιτική συνεργασίας μεταξύ των πόλεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Εγώ, πάντως, οφείλω να επισημάνω πως τη διαβάζω και ως κίνηση για να σταλούν μηνύματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εντός κι εκτός Κινήματος Αλλαγής.

Μα πού πήγαν τα «στελέχη»;

Κατ’ αρχάς, ας προστεθεί και η δική μου ευχή για «καλές επενδύσεις» μετά την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στα γραφεία της Disney, της Netflix και της Paramount στο Λος Αντζελες. Αναρωτιέμαι, βέβαια, ποια είναι τα «ανώτατα στελέχη» των εταιρειών που συνάντησε η ελληνική αποστολή, αλλά δεν κατονομάζονται στη σχετική ανακοίνωση (το παραδέχομαι, είμαι αλλεργικός στις αφηρημένες έννοιες). Οχι τίποτε άλλο, αλλά στην οικογενειακή φωτογραφία διακρίνω εκτός από τον υπουργό το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Jonathan Cohen (κέντρο), τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο (δεξιά), τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη (αριστερά), τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Γιώργο Χριστοφορίδη (δεύτερος από αριστερά), τον έλληνα γενικό πρόξενο Γρηγόρη Καραχάλιο (δεύτερος από δεξιά) και τον γενικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (που οργανώνει την αμερικανική συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης 2018) Ηλία Σπυρτούνια (τρίτος από δεξιά). Προφανώς, ο ελληνοαμερικανός διευθυντής Περιεχομένου της Netflix Τεντ Σαράντος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Βλέπουν εκλογές

Ενας από τους πράκτορές μου στην Πειραιώς μού μετέφερε πως στο επιτελείο της ΝΔ βλέπουν πίσω από την «προώθηση» – με κάπως άγαρμπο και ερασιτεχνικό τρόπο, θα υποσημειώσω εγώ – της υπόθεσης Novartis, εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να στήσει κάλπες μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και με τις κατηγορίες εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων να αιωρούνται. Οι γαλάζιοι στοιχηματίζουν – λαμβάνοντας υπόψη, λένε, και τις κυβερνητικές παροχές που αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο – ότι ο Πρωθυπουργός το έχει αποφασίσει. Τώρα εάν μιλάμε για ευσεβή τους πόθο ή μια ρεαλιστική προσέγγιση των δεδομένων, θα δείξει, έχω να πω εγώ.