Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, η πλειονότητα των αναλυτών τις σημαντικές αναταραχές και διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων, κάνοντας λόγο για διόρθωση μετά την άνοδο των προηγούμενων μηνών που είχε οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα – ρεκόρ.

«Τα θεμελιώδη είναι ισχυρά όπως και η ανάπτυξη της οικονομίας, παρά την πρόσφατη αναστάτωση στις αγορές», ανέφερε ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της ελβετικής UBS Asset Management Μαρκ Χέφελε θεωρεί ότι «τέτοιες διορθώσεις δεν είναι ασυνήθιστες όταν έχει καταγραφεί σημαντική άνοδος στις αγορές».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs Ιαν Ράιτ δηλώνει ότι δεν εκπλήσσεται από τις πωλήσεις που έχουν καταγραφεί υπογραμμίζοντας ότι «στις αρχές του 2018 οι μετοχές είχαν κάνει μεγάλο ράλι που αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες διόρθωσης». Στελέχη της Bank of America Merrill Lynch ανέφεραν επίσης ότι το σοκ αυτό στις αγορές που επικεντρώνεται γύρω από τις πωλήσεις μετοχών σύντομα θα ξεπεραστεί.

Ο υψηλόβαθμος αναλυτής Τζιν Ράιντ της Deutsche Bank θεωρεί ότι μέσα στο 2018 μπορεί να έχουμε αρκετά τέτοια φαινόμενα έντονων διορθώσεων.

Καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια θα είναι η ψυχολογία που θα επικρατήσει στην αγορά καθώς αυτή είναι που καθορίζει την ένταση της πτώσης και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της. Τα θεμελιώδη της οικονομίας ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη παραμένουν ισχυρά ενώ ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν οι κεντρικές τράπεζες με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν, καθώς υπάρχουν σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού. Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θέτουν στόχο για τον πληθωρισμό το 2%.