«Είναι σαφές ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που θα περάσει από διάφορες στροφές και από διάφορες ωριμάνσεις. Η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το Μακεδονικό θα έχουν πολύ σοβαρή επίδραση στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, νομίζω πως κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και ποιο εδραία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) με τίτλο «Μακεδονικό: Η λύση;». 

«Θέλω σήμερα να τονίσω για μια ακόμη φορά πως αυτό (ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού) είναι καλό να γίνει εφόσον υπάρξει λύση. Και κανείς από μας δεν εργάζεται, εξ΄ όσων γνωρίζω, για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο ώστε να υπάρξει με αυτόν τον τρόπο η ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

«Το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να συνεννοηθεί, υπερβαίνοντας τις δογματικές αντιπαλότητες προκειμένου μέσω ενός ειλικρινούς συμβιβασμού να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

»Η απόφαση λοιπόν ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της κυβέρνησης με τη σημερινή κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες», τόνισε, αναφερόμενος στο ονοματολογικό και τα συλλαλητήρια ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Διεκδίκηση ‘‘εθνικών δικαίων’’ με αδρές πινελιές μεγαλοϊδεατισμού»

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται εν έτει 2018 την αναμφισβήτητη διαπίστωση ότι έχει καταναλωθεί σοβαρό διπλωματικό και οικονομικό κεφάλαιο της χώρας σε διεθνή κλίμακα και μάλιστα στην οκταετή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Την ανάκτηση αυτού του κεφαλαίου τη χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για τη θέση και την πρόοδο της χώρας μετά την τυπική έξοδο τον Αύγουστο του '18 από τις μνημονιακές δεσμεύσεις είπε.

«Ακόμη», συνέχισε ο κ. Βούτσης «η άποψη για παραπομπή στις ελληνικές καλένδες και με ευθύνη μάλιστα της ελληνικής πλευράς του όλου ζητήματος, επαναφέρει στην επιφάνεια μια αναχρονιστική και επικίνδυνη πολιτική η οποία αντί να διεξάγεται με βάση τα εθνικά συμφέροντα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, παραπέμπει στην έξαρση του θυμικού για μια εξωτερική πολιτική διεκδίκησης ‘‘εθνικών δικαίων’’ με αδρές πινελιές μεγαλοϊδεατισμού.

»Εξάλλου παραβλέπεται το θεωρούμενο ως αυτονόητο για τις δημοκρατικές δυνάμεις με αναφορά στον διαφωτισμό και την Ευρώπη ότι ‘‘το αληθινό είναι και εθνικό’’. Ενώ επιχειρήθηκε, με προφανή παταγώδη αποτυχία, να μετατραπούν με φτηνές νοηματικές ακροβασίες τα δυο συλλαλητήρια σε μαζικές αντικυβερνητικές λαοσυνάξεις ώστε να κλείσουν την ‘‘παρένθεση’’, το ‘‘ατύχημα’’, κατ' αυτούς, της ύπαρξης μιας αριστερής διακυβέρνησης επί τρία χρόνια στην ευθύνη της χώρας.

«Επιχείρησαν να κυριαρχήσει το σύνθημα ‘‘αλήτες, προδότες πολιτικοί’’»

»Ποιος δεν καταλαβαίνει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ενθαρρύνει, να συνευρίσκεται ή και να συνδιοργανώνει λαϊκές κινητοποιήσεις με ακροδεξιές και φιλοφασιστικές δυνάμεις που επιχείρησαν, ευτυχώς στην Αθήνα ανεπιτυχώς, να κυριαρχήσει το σύνθημα ‘‘αλήτες, προδότες πολιτικοί’’;

»Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση. Δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την ύπαρξή τους, αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για ‘‘εθνομειοδότες’’ και για ‘‘αριστερόστροφο φασισμό’’. Καθείς εφ' ω ετάχθη» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από