Επέλεξε τη σιωπή. Ισως γιατί σήμερα θα πρέπει να βάλει το βίντεο να παίζει με επιλεγμένες φάσεις κόντρα στην ΑΕΚ, μιας και έρχεται το τελευταίο μέρος της τριλογίας. Ισως γιατί έχοντας παίξει και ο ίδιος στο υψηλότερο επίπεδο ξέρει ότι καμιά φορά τα λόγια έπειτα από μια ήττα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δυσάρεστα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Οσκαρ Γκαρσία συνεχίζει με έναν τρόπο να είναι το κεντρικό πρόσωπο των ημερών στον Ολυμπιακό. Ο καταλανός τεχνικός μέσα σε μία εβδομάδα είδε την ομάδα του από την πρώτη θέση της Σούπερ Λίγκας να κατρακυλά στην τρίτη. Τα δύο ματς με Αστέρα και ΑΕΚ, που έφεραν μόλις έναν βαθμό, άλλαξαν άρδην την εικόνα στον βαθμολογικό πίνακα, αλλά και τους συσχετισμούς στη μάχη για τον τίτλο.

Τι πήγε στραβά; Πολλά και τίποτα. Καμία φορά στο ποδόσφαιρο όλα είναι σχετικά, με το αποτέλεσμα να αποφασίζει για τα υπόλοιπα. Στην Τρίπολη το κακό ξεκίνημα τιμωρήθηκε με το γκολ του Ιγκλέσιας και έπειτα ο πορτιέρο του Αθανασιάδης έκανε την εμφάνιση της ζωής του με τρεις-τέσσερις πολύ σπουδαίες επεμβάσεις, που κράτησαν το ματς στο 1-1. Προχθές ο Ολυμπιακός, παρότι δεν είχε την εικόνα που θα ήθελε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ήταν στο 1-0 ώς το 87′. Και όμως κατάφερε να χάσει! Δεν ηττήθηκε από τις extreme επιλογές του Γκαρσία στο αρχικό σχήμα, όπου μεταξύ άλλων δεν χώρεσε ο –για μια ακόμη φορά – σκόρερ Ανσαριφάρντ, αλλά από την ασυνεννοησία των Κούτρη – Ταχτσίδη σε μια ανύποπτη φάση, όταν άφησαν χωρίς να το σκεφτούν να καταλήξει η μπάλα κόρνερ. Στο κόρνερ, που (μαζί με μια μικρή συνωμοσία του σύμπαντος) έφερε το 1-1 από τον Τσιγκρίνσκι. Λίγο αργότερα ο Γιακουμάκης ήρθε από το πουθενά, έγραψε το τελικό 1-2 σε μια φάση που έως και ο διαιτητής Παπαπέτρου φέρεται ότι παραδέχθηκε πως έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ από τον σκόρερ. Λεπτομέρειες, αλλά όπως αποδεικνύεται ικανές να αλλάξουν την ίδια την ιστορία της σεζόν.

Τι είχε ζητήσει ο Γκαρσία από τους ποδοσφαιριστές του για το προχθεσινό ματς; Το Σάββατο επέμενε στο να ξεκινούν οι επιθέσεις από τους πλάγιους μπακ και ζητούσε από αυτούς όταν έχουν ευκαιρία να γεμίζουν διαγώνια στον χώρο για να εκμεταλλευθούν την ταχύτητα του Μιραλάς, αλλά και την τοποθέτηση των Ζιλέ και Οφόε πάνω από τη μεσαία γραμμή. Στην ανάπαυλα του ντέρμπι είπε στους ποδοσφαιριστές του πως «ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά μπήκαμε στον αργό ρυθμό της ΑΕΚ, που προσπαθεί με συνεχείς διακοπές να παγώσει το παιχνίδι. Παίξτε πιο γρήγορα». Ο ρυθμός δεν άλλαξε παρά από το 81′ και έπειτα όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε και προφανώς βολεύονταν πια από το χαμηλό τέμπο!

Η επόμενη μέρα

Τέλος πάντων, το σίγουρο είναι ότι οι Πειραιώτες είναι πια στριμωγμένοι, αλλά δίχως καιρό για χάσιμο. Αύριο κιόλας τους περιμένει η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για τον δεύτερο προημιτελικό. Παίζεται μια διοργάνωση σε μια νύχτα. Το Κύπελλο, που έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μπορεί να εξελιχθεί σε σανίδα σωτηρίας ολόκληρης της σεζόν. Αν προλαβαίνει ο Ολυμπιακός από το -4 στο πρωτάθλημα να ξαναμπεί στη μάχη του τίτλου; Τυπικά, ναι. Πρακτικά, όποιος δει από ποια θέση ο επόπτης Καλφάκης δεν κατάφερε να παρατηρήσει πως ο Πέλκας ήταν ένα μέτρο οφσάιντ ανοίγοντας το σκορ στο ΠΑΣ – ΠΑΟΚ, θα διαφωνήσει με τις… τυπικότητες!