Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ευθύνες για δύο πρώην πρωθυπουργούς και για οκτώ πρώην υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντόπισαν ενδείξεις για δωροδοκία και απιστία για δέκα πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους, εκτός από τους πρώην πρωθυπουργούς, υπουργοί Yγείας, Oικονομίας και Aνάπτυξης την περίοδο από το 2006 και μετά (ως αρχές του 2015).Οι πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, και των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζελου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Απαντήσεις

Μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας, οπρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ανέφερε τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το όνομα του νυν διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι δεν υπέγραψε ποτέ απόφαση που να συνδέεται με την φαρμακοβιομηχανία και αναφέρει ότι υφίσταται bullying αυτός και η οικογένειά του.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Σειρά στις απαντήσεις για την υπόθεση της Novartis, η δικογραφία της οποίας πήγε στη Βουλή για 10 πολιτικά πρόσωπα, πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής της ΔΗΣΥέκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου ναδιαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού.

Αναφέρεται επίσης το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας(2006-2009). Ο ίδιος εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως ουδεμία ανάμειξη έχει με την υπόθεση καθώς η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του, δεν ήταν της αρμοδιότητας του υπουργείου του κατά την εποχή εκείνη.

Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, και σε ότι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο,από την Εισαγγελία Διαφθορά έγινε γνωστό ότι το όνομά του περιελήφθηστη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, χωρίς ειδικότερα στοιχεία γιααυτόν απλά στη λογική της «αμελητί» διαβίβασης.

Aνακοίνωση σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Novartis εξέδωσε ο κ. Παν. Πικραμμένος.

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιούνιου 2012», δήλωσε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσεο Αδωνις Γεωργιάδης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Κάραβελ παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.

Στην μεγάλη αίθουσα που φιλοξενούσε την εκδήλωση, στον χώρο έξω από αυτή και στις δύο σκάλες δεν έπεφτε καρφίτσα. Σε αυτό το ενθουσιώδες κοινό επέλεξε να μιλήσει για την υπόθεση Νοvartisο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε «τρίχες» τις αποκαλύψεις που περιέχονται στη δικογραφία και προέτρεψε τον κόσμο που τον άκουγε να παρακολουθήσει την Τρίτη την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή γιατί όπως είπεεκεί «θα τους κάνω πλήρω ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία για να την μάθει ο ελληνικόςλαός».

Πρόσθεσε ότι είναι εξωθεσμική και παράνομη η επίσκεψηΤζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ανάκρισης είναι πράγματι δύο «ένας Κρητικός με μουστάκι από τα Σφακιά και ένας κοντός μαυριδερός δημοσιογράφος» εννοώντας τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι όπως είπε έχουν προαναγγείλει ο καθένας τους καμιά εικοσαριά φορές διώξεις με πληροφορίες από μια «δήθεν μυστική ανάκριση».«Αν τους αρέσουν οι εισαγγελεις τόσο πολύ θα φροντίσουμε εμείς να τους βλεπουν συχνά στο μέλλον», υπογράμμισε.

Σε διάψευση οποιασδήποτε εμπλοκής του ονομάτός του στην υπόθεση NOVARTIS και στη σχετική δικογραφία, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων ( όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά , την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ )» δήλωσε.

Ανέφερε επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων τα εξής:

Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ᾽ εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.

Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο Υπουργείο ως Υπηρεσιακός Υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015 .

«Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής . ‘Αλλωστε έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή,» αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013, επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία.

»Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» επισημαίνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σύσκεψη

Εν τω μεταξύ,σύσκεψη με τους κ. Κοντονή και κ. Παπαγγελόπουλο έγινε στις 20.00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στόχος της σύσκεψης ήταν οι υπουργοί να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε και επισήμως τις πληροφορίες που τον έφεραν να επισκέπτεται τον Άρειο Πάγο, με ανακοίνωση που διένειμε το γραφείο του. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκηδιευκρινίστηκε ότι «ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια η οι επίκουροιεισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στονΑρειο Πάγο».

Η έρευνα

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης πριν από λίγο παρέδωσαν το πρώτο μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών αλλά και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis καθώς και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Συμπτωματικά στον Άρειο Πάγο, την ώρα που οι εισαγγελείς παρέδιδαν τη δικογραφία, βρισκόταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Τζανακόπουλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, κατά την ανακοίνωση, ο υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες, στις 8 απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι κ.κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στη Βουλή, καθώς εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.