Ενα βήμα πιο κοντά στο να αποπέμψει τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που διεξάγει έρευνα εις βάρος του φαίνεται ότι βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι αναλυτές, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος δήλωση πως ένα αμφιλεγόμενο υπόμνημα Ρεπουμπλικανών βουλευτών που επιτίθεται στις ομοσπονδιακές Αρχές ασφαλείας τον δικαιώνει στο θέμα της έρευνας που διεξάγεται για τις σχέσεις συνεργατών με Ρώσους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η συζήτηση για το εάν θα δημοσιοποιηθεί αυτό το υπόμνημα κυριάρχησε στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα και μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα ο Τραμπ έσπευσε με tweet να αναφέρει πως ο ίδιος «δικαιώνεται πλήρως, καθώς το κυνήγι μαγισσών για τη Ρωσία συνεχίζεται». Μάλιστα χαρακτήρισε την έρευνα του Μιούλερ «αμερικανική ντροπή». Οι αναλυτές θεωρούν πως στο στόχαστρο του Τραμπ βρίσκεται και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που επιβλέπει τον Μιούλερ.

Στο υπόμνημα που συνέταξαν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή για τις μυστικές υπηρεσίες με επικεφαλής τον Ντέβιντ Νούνες αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή συνέργεια στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 με ρώσους αξιωματούχους αποτελεί προϊόν πολιτικής προκατάληψης του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε την άδεια για τη δημοσίευση του υπομνήματος που είχε χαρακτηρισθεί απόρρητο παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλλε η ηγεσία του FBI ότι μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει την ένταση μεταξύ Λευκού Οίκου και των μυστικών υπηρεσιών, η οποία δημιουργήθηκε από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως το τετρασέλιδο υπόμνημα δίνει λάθος διάσταση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες και έχει στόχο να υπονομεύσει την έρευνα του Μιούλερ η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, βασισμένη σε παλαιότερη έρευνα του FBI. Ο Τζέρολντ Νάντλερ, βουλευτής των Δημοκρατικών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση του Τραμπ να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος ήταν «μέρος μιας συντονισμένης προπαγανδιστικής απόπειρας να δυσφημηθεί και να αποδυναμωθεί η έρευνα για τη Ρωσία».

Ομως υπήρξαν και Ρεπουμπλικανοί που επέκριναν την δημοσιοποίηση του κειμένου. Ο Τζον Κάσιτς, κυβέρνητης του Οχάιο και πρώην αντίπαλος του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κακή υπηρεσία προς την χώρα». Και άφησε να εννοηθεί μιλώντας με δημοσιογράφους ότι υποψιάζεται κι αυτός πως ο Τραμπ σκοπεύει να απομακρύνει τον Μιούλερ από την έρευνά του, κάτι που όπως μάθαμε πρόσφατα εξέταζε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Βέβαια, η απομάκρυνση του Μιούλερ ή του Ρόζενσταϊν θα προκαλέσει πολιτική καταιγίδα όπως έγινε και στην περίπτωση της απόλυσης του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Ο Μιούλερ ερευνά επίσης εάν ο Τραμπ έχει παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης, προσπαθώντας να ανακόψει την πορεία της έρευνας.

Στο υπόμνημα αφήνονται υπονοούμενα ότι το FBI απέκρυψε τις σχέσεις μιας πηγής την οποία χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την παρακολούθηση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, που είχε σχέσεις με τη Ρωσία, επειδή ο άνθρωπος που αποτελούσε την πηγή είχε σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα. Στο έγγραφο αποκαλύπτονται τα ονόματα ανώτερων αξιωματούχων του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Ρόζενσταϊν, που είχαν υπογράψει για την πραγματοποίηση της παρακολούθησης.