Η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αποκομίζοντας περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το 2017 από παράνομες εξαγωγές προϊόντων, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι κατηγόρησαν επίσης την Πιονγιάνγκ ότι εφοδιάζει με όπλα τη Συρία και τη Μιανμάρ.

Το πόρισμα της επιτροπής παρακολούθησης των κυρώσεων του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε άνθρακα σε λιμάνια, ανάμεσά τους στη Ρωσία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα στα οποία εμφανίζονταν ως χώρες προέλευσης η Ρωσία, η Κίνα κ.ά., αντί για τη Βόρεια Κορέα.

Από το 2006, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εντείνει τις κυρώσεις εις βάρος του απομονωμένου κράτους σε μια προσπάθεια να «πνίξει» οικονομικά την Πιονγιάνγκ προκειμένου να περιορίσει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ανάμεσα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είναι η απαγόρευση εξαγωγών άνθρακα, σιδήρου, μόλυβδου, υφασμάτων και θαλασσινών καθώς και η επιβολή ανώτατου ορίου σε εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

«Εκμεταλλεύεται και το διεθνές τραπεζικό σύστημα»

«Η DPRK (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) καταπατά ήδη τα πιο πρόσφατα ψηφίσματα, εκμεταλλευόμενη παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πετρελαίου, με συνεργούς ξένους υπηκόους, υπεράκτιες εταιρείες και το διεθνές τραπεζικό σύστημα», ανέφεραν οι παρατηρητές στο πόρισμα των 213 σελίδων.

Οι παρατηρητές διερεύνησαν επίσης την εν εξελίξει συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας, Συρίας και Μιανμάρ σε βαλλιστικούς πυραύλους, όπως την παράνομη αποστολή περισσότερων από 40 φορτίων μεταξύ 2012 και 2017 στο κέντρο ερευνών και επιστημονικής μελέτης της Συρίας, που επιτηρεί το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας.

Η έρευνα παρουσίασε «περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία του εμπάργκο όπλων και άλλων παραβιάσεων, όπως μέσω της μεταφοράς αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και χημικών όπλων», σημειώνεται στο πόρισμα.

Παράλληλα αναφέρεται ότι μια χώρα, που δεν κατονομάζεται, είχε αποδείξεις ότι η Μιανμάρ έλαβε συστήματα βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, μαζί με συμβατικά όπλα, όπως πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων και πυραύλους εδάφους-αέρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από