Τον όρο «Μακεδονία» χρησιμοποιεί για την ΠΓΔΜ ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», μιλώντας για την πρόταση ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα απευθύνει σύντομα η ΕΕ στα Σκόπια.

Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση την Τρίτη της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Χαν καταθέτει την εκτίμηση ότι το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Σερβία και το Μαυροβούνιο, και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη «Μακεδονία».

«Ο ρυθμός εξαρτάται από τα μεταρρυθμιστικά βήματα του καθενός. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι σαν μια ιστιοδρομία: αυτή την στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται, η ΕΕ έχει αρχίσει μαζί τους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το 2025 θα μπορούσαν, θεωρητικώς, να ενταχθούν εφόσον εκπληρώσουν αυστηρά τα κριτήρια», δηλώνει ο κ. Χαν στο περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο και εξηγεί ότι η σταδιακή και δίκαιη πολιτική διεύρυνσης είναι προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της ασφάλειας της ΕΕ.

«Τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα»

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σας ένας θύλακας στην ΕΕ, τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα, είτε πρόκειται για εγκληματικότητα, για ανεξέλεγκτη μετανάστευση, για οικονομικά προβλήματα ή για εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κενό», τονίζει ο κ. Χαν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, τονίζει ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να υποβάλει πρόταση για διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλβανία όσο και με τη «Μακεδονία».

«Στο τέλος πρέπει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ομόφωνα. Το μήνυμα είναι το ίδιο όπως και για τα άλλα βαλκανικά κράτη: Η πόρτα μας είναι κατ' αρχήν ανοιχτή και μπορεί κανείς να την περάσει μόνο με την αντίστοιχη επίδοση», καταλήγει ο κ. Χαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από