Πανό που απεικονίζουν νεκρά και μέσα στο αίμα βουτηγμένα έμβρυα ή ακόμη και κομμένα μέλη από χέρια ή πόδια αγέννητων παιδιών, μπορεί να συναντήσει κανείς περπατώντας στους δρόμους της Πολωνίας. Τα πανό κρατούν ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων που στο μαζί με την Καθολική Εκκλησία, δε σταματούν να «ενημερώνουν» τις γυναίκες για το ότι η διακοπή της κύησης, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από βιασμό, ισοδυναμεί με δολοφονία.

Η χώρα διαθέτει από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γυναίκες μπορούν να παραγγείλουν χάπια από το εξωτερικό σε πολύ αρχικό στάδιο κύησης ώστε να διακόψουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα πακέτα κατάσχονται στα τελωνεία. Έτσι πολλές γυναίκες επιχειρούν από μόνες τους να σταματήσουν την εγκυμοσύνη τους παίρνοντας φάρμακα χωρίς κανένα έλεγχο και με κίνδυνο τη ζωή τους. Για αυτές που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, ταξιδεύουν ως στη γειτονική Γερμανία προκειμένου να προχωρήσουν σε άμβλωση, χωρίς να υποστούν τις νομικές συνέπειες στη χώρα, που συνεπάγονται ακόμα και φυλάκιση.

Το ζήτημα ανέκαθεν αποτελούσε ταμπού για την συντηρητική κοινωνία της Πολωνίας, όμως η νομοθεσία δεν ήταν πάντοτε αυστηρή. Τα πράγματα άλλαξαν μετά την πτώση του κομμουνισμού. Το 1993 με τη στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας η τότε κυβέρνηση ψήφισε νόμο όπου κατέστησε τις αμβλώσεις παράνομες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας, εμβρυϊκή ανωμαλία ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεθεί γιατρός που θα προχωρήσει στη διαδικασία.

Ακτιβιστικές οργανώσεις στις αρχές του περασμένου Ιουλίου συγκέντρωσαν 500.000 υπογραφές για να υποβάλουν στη Βουλή σχέδιο νόμου που να καταργεί τις εξαιρέσεις, εκτός από τον άμεσο κίνδυνο για τη μητέρα! Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προέβλεπε πενταετή φυλάκιση για τη μητέρα, με την Ιερά Σύνοδο της χώρας να το στηρίζει, πλην όμως να τάσσεται κατά της φυλάκισης.

Αν και η συντηρητική κυβέρνηση ψήφισε μια πρώτη ανάγνωση του νόμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες μέρες μετά έκανε πίσω, έπειτα από τις πολυήμερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεκάδων χιλιάδων Πολωνών σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, μόλις πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισε να στείλει προς εξέταση στη Βουλή, νέα πρόταση, η οποία θα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Πολωνία των 38.000.000 κατοίκων πραγματοποιούνται περί τις 1.000 αμβλώσεις ετησίως, όταν τη δεκαετία του ’80 οι αμβλώσεις ανέρχονταν στις 130.000 κάθε χρόνο. Όμως, ο ακριβής αριθμός των παράνομων αμβλώσεων που είναι άγνωστος, με οργανώσεις να εκτιμούν ότι είναι από 10 έως 100 φορές υψηλότερος.