Υπόθεση scouting. Προχωρημένη δουλειά στο εξωτερικό. Εδώ και δεκαετίες. Για την χώρα μας όχι και τόσο. Ωστόσο όταν το μεράκι γίνεται επάγγελμα μπορούν να συμβούν θαύματα. Οπως για παράδειγμα να συμπεριληφθείς στους δέκα κορυφαίους σκάουτερ από το football manager. Κι όταν κατορθώνεις να ηγηθείς μιας διαδικασίας, τότε η επιτυχία αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Τόλης Αποστόλου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται και πρωτοπόρος και δικαιωμένος.

Ο τεχνικός διευθυντής υποδομών του Ατρομήτου και σκάουτερ της ομάδας του Περιστερίου γνωρίζει όσο κανείς την διαδικασία ανάδειξης νεαρών παικτών. Με ποδοσφαιρική καριέρα στον Ατρόμητο, με προπονητική παρουσία στην ομάδα του Περιστερίου ως βοηθός προπονητή αυτό που τον κέρδισε ήταν το ψάξιμο για τα νέα ταλέντα.

«Εχω κάψει δύο αυτοκίνητα, ψάχνοντας όλη την Ελλάδα για ταλέντα. Χιλιάδες χιλιόμετρα. Είναι μεράκι, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Αν δεν υπάρχει μεράκι δεν γίνεται να πετύχεις» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αποστόλου. Και δεν είναι ένας, δύο ή τρεις οι παίκτες που έχει ανακαλύψει όλα αυτά τα χρόνια.

Από την εισήγηση για τον Κώστα Μήτρογλου και την πρώτη ματιά στον Κυριάκο Παπαδόπουλο μέχρι τον Λυκογιάννη, τον Κατράνη, τον Κιβρακίδη, τον Λημνιό, τον Λαζαρίδη και πολλούς ακόμα παίκτες που είδε στα πολύ μικράτα τους.

Σημασία στις ακαδημίες

Είναι μεγάλη υπόθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο να δώσουν οι ομάδες σημασίες στις ακαδημίες τους και τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια από αρκετές ομάδες.

«Με βοήθησε πολύ ο Σπανός αλλά είχα πάντα και καλούς συνεργάτες. Χωρίς συνεργασία δεν γίνεται δουλειά. Ολα είναι θέμα συνεργασίας» λέει ο σκάουτερ της ομάδας του Περιστερίου και συνεχίζει: «Πρέπει να προσπαθήσεις σκληρά για να πετύχεις. Ειδικά εκείνα τα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Τα παιδιά πρέπει να τα βοηθήσεις και όλοι βλέπουν πως ο Ατρόμητος δίνει ευκαιρίες. Συνεργάστηκα στην ακαδημία του Ατρόμητου με τον αείμνηστο Τάκη Μιχαλέτο, ξέρω πώς είναι να δουλεύεις σε μια οικογένεια όπως ο Ατρόμητος. Τώρα έχω την τύχη να δουλεύω με τον Αγγελόπουλο και τον Κορακάκη. Είμαστε μια ομάδα που δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Θέλουμε να βλέπουμε νέα παιδιά να παίζουν στον Ατρόμητο».

Ο σκάουτερ του Ατρομήτου ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον Ακράτητο δίπλα στον Στάθη Σταθόπουλο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια κι όπως τονίζει υπάρχει μεγάλη πρόοδος. «Τα πράγματα τώρα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2002, για παράδειγμα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ολυμπιακός και η δουλειά που έχει γίνει για τα νέα παιδιά. Ο Παύλου έκανε πολύ καλή δουλειά και στου Ρέντη αλλά και στις σχολές. Και άλλες ομάδες έχουν κάνει σημαντικά βήματα, όπως ο ΠΑΟΚ, η Ξάνθη και ο Πανιώνιος. Θυμάμαι πάντως πόσο καλή εντύπωση μου είχε κάνει ο Βερμιούλεν στον Ολυμπιακό, όταν είχαμε συνεργαστεί πριν από δώδεκα χρόνια. Ηταν πολύ μπροστά, έβαλε καλές βάσεις».

Δίκτυο 25 σχολών

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Ατρόμητος έχει ιδρύσει 25 σχολές, μία εξ αυτών στη Γερμανία. «Εχουμε κάνει ένα δικό μας δίκτυο με 25 σχολές σε όλη την Ελλάδα ενώ υπάρχει και μία στο εξωτερικό, στο Μόναχο. Η Ελλάς Μονάχου είναι η σχολή μας στη Γερμανία», λέει ο Τόλης Αγγελόπουλος για να δώσει το στίγμα της δουλειάς στο Περιστέρι και συνεχίζει αναφερόμενος στον Νταμίρ Κάναντι.

«Εχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον προπονητή. Είμαστε σε επικοινωνία και ενημερώνεται για τις κινήσεις μας. Εχει παρακολουθήσει παιχνίδια της ομάδας Νέων για να έχει συγκεκριμένη άποψη για παίκτες».