Η «βδομάδα των παθών» φαίνεται ότι είναι αυτή που διανύουμε τόσο για τους υποψήφιους του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, αλλά και για τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, στον α’ γύρο και πρέπει να επανακαθορίσουν την στάση τους. Οι αποφάσεις τους και η «γραμμή» που θα δώσουν στους ψηφοφόρους ενδέχεται να είναι καθοριστικά για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης να έχει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο, ωστόσο εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί εάν υπάρξει κοινό μέτωπο εναντίον του και υπέρ του Σταύρου Μαλά. Και αυτό φυσικά εξαρτάται από το αν τελικά θα πειθαρχήσουν οι ψηφοφόροι και πώς θα λειτουργήσει το θυμικό αλλά και οι διαφορετικές «εντολές» από διάφορα πολιτικά πρόσωπα με επιρροή.

Ψήφος «κατά… βούληση»

Πληροφορίες θέλουν τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» να προσανατολίζονται προς μία ουδέτερη στάση, χωρίς να τάσσονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου. Η «ψήφος κατά βούληση» ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο υπέρ ποιου θα λειτουργήσει, αφού η βάση των κομμάτων καταγράφει από τη μία μεριά κόπωση και τάση καταψήφισης Αναστασιάδη, κλίνοντας προς την αλλαγή κυβέρνησης, την ίδια στιγμή όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να καρπωθεί αυτή την τάση ο Σταύρος Μαλάς.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης υπό την προεδρία του προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, εν μέσω πληροφοριών ότι η γραμματεία του κόμματος θα εισηγηθεί για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, ψήφο «κατά βούληση», με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωνε «στον δεύτερο γύρο ψηφίζουμε κατά Αναστασιάδη» και αναμένεται να αποδειχθεί πώς θα εκφραστεί τελικά αυτή η δήλωση προς τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ.

Αναστασιάδης – Μαλάς βλέπουν τους αρχηγούς και αναζητούν συμμαχίες

Την Τρίτη ο Ν. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Σταύρο Μαλά, τον οποίο υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, με τον υποψήφιο πρόεδρο να χαρακτηρίζει «παραγωγική» τη συνάντηση αλλά να αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση, κατά πόσο υπήρξε κοινό έδαφος στη συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο. Ο Σ. Μαλάς έχει επίσης προγραμματίσει συναντήσεις, με τους προέδρους της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ είχε και ο Ν. Αναστασιάδης, καθώς επίσης και με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, που στήριξαν τον Ν. Παπαδόπουλο στον α’ γύρο ενώ την Τρίτη προγραμματίζει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση των κομμάτων για τον β’ γύρο ενδέχεται να κρίνει όχι μόνο τον νικητή των εκλογών αλλά και την τύχη των ηγεσιών τους, αφού όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις εσωκομματικές αντιδράσεις, οι οποίες θεωρούνται δεδομένο ότι θα κλιμακωθούν εάν κριθεί ότι έγινε μία λανθασμένη επιλογή που θα έρθει να προστεθεί στην ήττα της πρώτης Κυριακής.

Δηλώσεις υπέρ Αναστασιάδη

Εν τω μεταξύ ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Αναστασιάδη τάχθηκε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδοπούλου που υποστήριξε στο πρώτο γύρο.

Όπως επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «πριν από πέντε χρόνια βιώσαμε μιαν καταστροφική οικονομική κρίση, τη χειρότερη μετά την τουρκική εισβολή. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, αλλά έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε. Το σημαντικό είναι ότι μπήκαμε σε μια πορεία αναδιάρθρωσης και επανασχεδιασμού του κράτους και της οικονομίας».

«Χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν όλα τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Χρειάζεται επίσης σύνεση και εμπειρία για να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, η οποία θα θωρακίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Συνεπώς, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνος που μπορεί να διασφαλίσει αυτή τη συνέχεια είναι ο Νίκος Αναστασιάδης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Γιωρκάτζης είναι ετεροθαλής αδερφός του Ν. Παπαδόπουλου, γιος του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Την υποψηφιότητα Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο στηρίζει και η ΣΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μετά τη συνάντηση της Γενικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Συντροφικές μαχαιριές» στο ΔΗΚΟ

Εν μέσω διεργασιών, συμμαχιών και στρατηγικών, στο ΔΗΚΟ έχουν ήδη βγει τα εσωκομματικά μαχαίρια, με πέντε μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος να παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για διαγραφή, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του κόμματος, «παραβίασαν την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και εργάστηκαν ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος». Συγκεκριμένα η Γραμματεία του ΔΗΚΟ προτείνει στο Εκτελεστικό Γραφείο να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι: Μάριος Καρογιάν, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Μιχάλης Γιακουμή, Χρήστος Φλουρέντζος και Γιάννος Λακκοτρύπης. Επίσης, αποφασίστηκε η αναστολή της συμμετοχής τους στα συλλογικά όργανα.