Φόβους για «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ιμια, εκφράζει ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Οσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» τονίζει ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, η οποία θα μεταδοθεί μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (00.30), 30 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, ο κ. Πάιατ επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που φθάνει την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη θα βρεθεί στα Σκόπια.

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Επίσης, μιλώντας γενικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον τους (οι χώρες) να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».