Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών βράβευσε τη Δευτέρα τους κορυφαίους της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, σε μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές του αθλήματος. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος ρωτήθηκε για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

«Νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι στην άμυνα παρά στην επίθεση. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στην τακτική του επιθετικού κομματιού. Θα είμαστε πιο επιθετικοί, αλλά το βασικό είναι να είμαστε καλοί αμυντικά», ήταν το σχόλιο του Γερμανού εκλέκτορα.

Το βραβείο ΠΣΑΤ για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή έλαβε ο αρχηγός της ΑΕΚ, Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστών τον περασμένο Οκτώβριο και έχασε τη σεζόν 2017-18. Ο Μάνταλος, ο οποίος υπερκέρασε στην ψηφοφορία Σιώπη και Φορτούνη, δήλωσε ότι «θα ήθελα να αφιερώσω το βραβείο στην οικογένειά μου, που είναι μακριά αλλά είναι πάντα κοντά μου».

Ο Παναγιώτης Ρέτσος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής. «Ευχαριστώ τον ΠΣΑΠ, τους συναθλητές μου που με ψήφισαν και είμαι χαρούμενος που έφυγα από τη Γερμανία έστω μια μέρα για να βρεθώ εδώ. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου και όσους με στήριξαν πριν γίνω αυτός που είμαι», δήλωσε ο άσος της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, με συνυποψήφιους τους Κώστα Μανωλά και Κώστα Μήτρογλου, αναδείχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του εξωτερικού. «Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό για τον ποδοσφαιριστή να δίνεται μεγαλύτερη αξία και να βελτιώνονται οι υποδομές για να υπάρχει καλύτερο μέλλον για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική μας», σχολίασε ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας.

Ο Μάρκους Μπεργκ αναδείχθηκε καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής της περσινής χρονιάς, ενώ πήρε και το βραβείο του πρώτου σκόρερ, το οποίο παρέλαβε ο Βασίλης Κωνσταντίνου. «Εκ μέρους του Μάρκους σάς ευχαριστώ για τη βράβευση. Θέλω να πω ότι ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Έχει παρελθόν, έχει παρών και έχει και μέλλον. Και βέβαια ο Παναθηναϊκός είναι ιδέα και όχι πρόσωπα», δήλωσε ο παλαίμαχος άσος.

Κορυφαίος τερματοφύλακας ήταν ο Ανδρέας Γιαννιώτης για τη σεζόν που πραγματοποίησε με τον Πανιώνιο, ενώ ο Βλάνταν Ίβιτς ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής, για την επιτυχία του να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. «Πιστεύω ότι σε αυτή τη δουλειά το σημαντικό είναι να σε βραβεύουν οι παίκτες από τις αντίπαλες ομάδες. Και οι άλλοι δύο προπονητές (σ.σ. Πετράκης, Μιλόγεβιτς) θα μπορούσαν να είναι εδώ στη θέση μου. Ευχαριστώ το τιμ μου στον ΠΑΟΚ. Ανήκει σε αυτούς το βραβείο. Ευχαριστώ τον Ιβάν Σαββίδη για την στήριξή του», είπε.

Οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Κώστας Χαλκιάς και Γιώργος Παράσχος τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι δύο πρώτοι για την απόσυρσή τους από την ενεργό δράση και ο τελευταίος για τη συμπλήρωση 500 αγώνων στην ανώτατη Εθνική κατηγορία.

Το βραβείο Fair Play απονεμήθηκε στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, για τη στάση και τη συμβολή των ποδοσφαιριστών τους στη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου στον Βόλο, ενώ άλλο ένα βραβείο παρέλαβε η γυναικεία ομάδα της Αγίας Παρασκευής, για την ενέργεια της Σοφίας Παρμαξή να χάσει εκουσίως πέναλτι που λανθασμένα καταλογίστηκε υπέρ της ομάδας της.

Ο 22χρονος Λεωνίδας Κουτσούκης, που βρήκε νικητής στη μάχη για τη ζωή με αντίπαλο τη λευχαιμία, βραβεύτηκε από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Το βραβείο ΠΣΑΤ για τον καλύτερο διαιτητή της περασμένης χρονιάς πήρε ο Τάσος Παπαπέτρου, που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τους Τάσο Σιδηρόπουλο και Γιώργο Κομίνη.

Αναφορικά με τα βραβεία της Football League, καλύτερος προπονητής αναδείχθηκε ο Άκης Μάντζιος (Απόλλων Σμύρνης), πρώτος σκόρερ ο Νίκος Κουσκουνάς (Τρίκαλα, 20 γκολ), καλύτερος τερματοφύλακας ο Σωκράτης Διούδης (Άρης), καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής ο Τριαντάφυλλος Πασαλίδης (Αιγινιακός), καλύτερος ξένος ο Εμάνουελ Κονέ (Απόλλων Σμύρνης) και καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης (Λαμία).