Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προτείνει στο Κογκρέσο σχέδιο απόκτησης της αμερικανικής υπηκοότητας για 1,8 εκατ. μετανάστες που είχαν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Η διαδικασία πολιτογράφησης, διάρκειας 10 έως 12 ετών, θα ωφελήσει κυρίως τους «Ονειροπόλους» (Dreamers), τους νέους παράτυπους μετανάστες που είχαν μπει στη χώρα όταν ήταν παιδιά και προστατεύονται μέχρι τον Μάρτιο από το πρόγραμμα DACA, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή με διάταγμα του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και μετανάστες που δεν ήταν δικαιούχοι αυτού του προγράμματος.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα θα απαιτήσει πιστώσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το σχέδιο αυτό αποτελούσε μια από τις κεντρικότερες – και πιο αμφιλεγόμενες – προεκλογικές υποσχέσεις του.

Οι προτάσεις αποτελούν κεντρικά στοιχεία του σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος και προσδοκά να εγκριθεί από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να τερματιστεί η πολύμηνη αντιπαράθεση γι’ αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα.

«Διαπραγματευτικό χαρτί»

Το πρόγραμμα DACA επέτρεψε σε περίπου 690.000 νέους μετανάστες χωρίς χαρτιά να αποκτήσουν άδειες νόμιμης παραμονής και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη σταδιακή κατάργησή του, κρίνοντας ότι ήταν αντισυνταγματικό και δίνοντας στο Κογκρέσο προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο για να βρει λύση.

Οι Δημοκρατικοί μετέτρεψαν το ζήτημα σε κορυφαία προτεραιότητά τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι γενικά είναι σύμφωνοι με την πολιτογράφηση των «Ονειροπόλων» αλλά ο ένοικος του Λευκού Οίκου απαιτεί σε αντάλλαγμα την έγκριση από το Κογκρέσο πιστώσεων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την πρόταση ως παραχώρηση με στόχο να εξασφαλιστούν ψήφοι Δημοκρατικών. Ωστόσο, αυτή περιλαμβάνει στοιχεία όπως την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, την αποτροπή της έλευσης νέων μεταναστών και των οικογενειακών επανενώσεων, ή την κατάργηση της «λοταρίας» για μετανάστες, που απευθύνονται στους πιο σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους.

Ακόμη, προβλέπει αύξηση των ποσών που δαπανώνται για τη συνοριοφυλακή και για τους δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις μετανάστευσης καθώς και πολύ ταχύτερες απελάσεις.

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου «αποτελεί νέα επίθεση εναντίον των μεταναστών, που χρησιμοποιεί τους Ονειροπόλους ως διαπραγματευτικό χαρτί», έκρινε η Ντίνα Τάιτους, βουλευτής των δημοκρατικών που εκλέγεται στη Νεβάδα.