Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η Τουρκία έχει «το δικαίωμα να αμύνεται αλλά με αναλογικό και μετρημένο τρόπο», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία εναντίον των κούρδων πολιτοφυλάκων. τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

«Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία. Ολες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αμύνονται αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό και μετρημένο τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα «ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα τους συμμάχους της για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία».

Μέχρι σήμερα ο Στόλτενμπεργκ δεν είχε αντιδράσει στην αεροπορική και χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), των Κούρδων της Συρίας στον θύλακα του Αφρίν, την ώρα που Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο έχουν ήδη απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος ζήτησε να «συζητηθεί» αυτή η επιχείρηση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.