Ενδείξεις πολιτικής λύσης για το Σκοπιανό ψάχνει στο Νταβός, στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας, στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα του και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Ελβετία κι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάλλεται πανταχόθεν με την κατηγορία της «μυστικής διπλωματίας».

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ενημέρωση δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, το πρωθυπουργικό επιτελείο κλίνει μάλλον προς την κατεύθυνση της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών, σε διαδοχικά ραντεβού, όπως ακριβώς είχε γίνει για το Κυπριακό. Το σενάριο της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδόλως έχει αποκλειστεί (σ.σ.: αντιθέτως, προκρίνεται από τον Πάνο Καμμένο), ωστόσο δεν δείχνει να συγκεντρώνει προσώρας πολλές πιθανότητες.

Επιδιώκοντας μάλιστα να αποπροσανατολίσει από τη διάσταση απόψεων με τον κυβερνητικό του εταίρο, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να χρεώσει στη ΝΔ ακροδεξιές λογικές και να τη φέρει προ των ευθυνών της. Μια πρώτη γεύση δόθηκε, άλλωστε, με το βίντεο που δημοσιοποίησε το Μαξίμου, το οποίο παρουσιάζει δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη από το 2008 και την επισήμανσή της πως το όνομα «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να αποτελέσει λύση. «Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης;», διερωτάται το Μαξίμου, το οποίο θα εντείνει προοδευτικά την πίεση και προς το Κίνημα Αλλαγής, καθώς δεν είναι κρυφό πως η κυβέρνηση προσδοκά στις ψήφους Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, εάν υπάρξει «ατύχημα» με τους ΑΝΕΛ.

Είναι δε ενδεικτικό πως σαφές μήνυμα ότι ο «μήνας του μέλιτος» με τους ΑΝΕΛ έχει τελειώσει έστειλε ο Πάνος Σκουρλέτης. Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για διγλωσσία, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε (Real FM) ότι «ο κ. Καμμένος απλώς διαφωνεί» και «εκφράζει τη θέση των ΑΝΕΛ, όχι της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα ως «σοβαρό» και συνέστησε με νόημα στους ΑΝΕΛ «να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης. Στην κυβέρνηση, άλλωστε, καλλιεργούσαν αρχικά προσδοκίες ότι η συνάντηση των δύο μπορεί να φέρει ακόμη και την τελική συμφωνία. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τόνοι.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της πΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα τεθεί ευθέως από τον Πρωθυπουργό στον Σκοπιανό ομόλογό του το ζήτημα του αλυτρωτισμού και προσθέτουν ότι η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» (όπως λένε) προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Παρόντες στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.