Στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις των ευρωπαίων εταίρων με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών των Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στους Financial Times.

Μιλώντας στους Financial Times έκανε εκτενή αναφορά στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς την σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», σχολίασε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Παραδέχτηκε ότι κάποια από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να διορθώσει τα κατεστραμμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», όμως οι συζητήσεις έχουν στραφεί τώρα από το ‘σφίξιμο του ζωναριού’ στις μεταρρυθμίσεις.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά από ένα ταραχώδες εξάμηνο κατά το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πολέμησαν με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τους όρους που συνόδευαν τα δάνεια διάσωσης.

Ο Ντεϊσελμπλούμ μιλά ακόμη για το μυστήριο του διαλόγου που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι «σκότωσες την τρόικα» και ότι «αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους σου στην ευρωζώνη θα πρέπει να εργάζεσαι με την τρόικα και άρα λέγοντας “αντίο στην Τρόικα” λες “αντίο στο ευρώ”».

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ είπε πως αν και πολλά έχουν λεχθεί για τα σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκείνων για ένα προσωρινό «Grexit» πρακτικά ήταν οι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης –πολλές από τις οποίες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν πλούτο απ’ ότι η Ελλάδα- που είχαν περισσότερο χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

Ο ίδιος είπε πως ποτέ δεν υποστήριξε μια έξοδο της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος». Η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους όρους της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης φέτος.