Στη Ρωσία και την Πολωνία, η αλήθεια, όπως αναδύεται μέσα από το ιστορικό παρελθόν αλλά και από το παρόν, τιμωρείται από τις κυβερνήσεις μέσω άσκησης ποινικών διώξεων, λεκτικής και σωματικής βίας, εξουθενωτικών ιατρικών ελέγχων και φίμωσης των Μέσων. Ενας ρώσος ιστορικός κινδυνεύει με εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική επειδή αποκάλυψε εγκλήματα του Στάλιν. Ενας πολωνός Δημοσιογράφος κατηγορείται για τρομοκρατία επειδή αποκάλυψε τις ύποπτες διασυνδέσεις ενός υπουργού με τη Ρωσία. Η προπαγάνδα, η καθοδηγούμενη δικαιοσύνη και ο εκφοβισμός εξακολουθούν να αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους πολιτικών όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας, στην προσπάθειά τους να σωπάσει όποιος μάχεται για τη δημοκρατία.

Γιούρι Ντμίτριεφ

Στο ψυχιατρείο επειδή αποκάλυψε τις φρικαλεότητες του Στάλιν

Ο ρώσος ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ κατηγορείται για παιδική πορνογραφία και έχει υποβληθεί επανειλημμένως σε ψυχιατρικούς ελέγχους. Το πραγματικό του «έγκλημα»; Αποκάλυψε τις φρικαλεότητες του Ιωσήφ Στάλιν. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, έχει πέσει θύμα πλεκτάνης διότι εξόργισε τις Αρχές της χώρας.

Ο 61χρονος Ντμίτριεφ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016 με την κατηγορία της δημιουργίας πορνογραφικού υλικού με την τότε 11χρονη κόρη του. Τον Ιούλιο του 1997, όταν εργαζόταν στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, ανακάλυψε έναν μαζικό τάφο με 9.000 σορούς από την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης, των σταλινικών διώξεων, από το 1936 έως το 1938. Η ανακάλυψή αποτελεί ζωντανή διάψευση της ρητορικής του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ντρέπεται για το παρελθόν της. Ρητορική χρήσιμη ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύεται τη νίκη της Ρωσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τον Στάλιν για να ενισχύσει το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας των συμπατριωτών του», γράφει ο Αντριου Οσμπορν στο Reuters. O ρώσος πρόεδρος είχε επισημάνει πέρυσι ότι η «δαιμονοποίηση του Στάλιν» υπονομεύει τη χώρα. Η οδύσσεια του Ντμίτριεφ δεν έχει τέλος. Σε προηγούμενη ψυχιατρική αξιολόγηση είχε κριθεί εχέφρων ενώ οι φωτογραφίες της κόρης του στις οποίες βασίστηκε το κατηγορητήριο δεν κρίθηκαν πορνογραφικές, γεγονός που ανέτρεπε τα ευρήματα παλαιότερης γνωμάτευσης. Στις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το δικαστήριο διέταξε αιφνιδίως την επανεξέταση των φωτογραφιών και ο εισαγγελέας νέο υποχρεωτικό ψυχιατρικό έλεγχο του Ντμίτριεφ με στόχο τη διαπίστωση «σεξουαλικών παρεκκλίσεων». Το δικαστήριο αρνήθηκε την εισαγγελική πρόταση για παράταση της προφυλάκισής του πέραν της 28ης Ιανουαρίου.

Ο συνήγορος του Ντμίτριεφ έχει ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής εντολής, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος έλεγχος ζητείται παρανόμως καθώς τα αποτελέσματα του προηγούμενου δεν αντικρούστηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Ο Ντμίτριεφ έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Σέρμπσκι, ψυχιατρική κλινική διαβόητη για χορηγήσεις ψευδών γνωματεύσεων με τις οποίες οι Αρχές έκλειναν τους αντιφρονούντες σε ψυχιατρικά ιδρύματα στη Σοβιετική Ενωση. «Εάν δεν καταφέρουν να τον καταδικάσουν για παιδική πορνογραφία, θα τον βγάλουν τρελό. Πρόκειται για κλασική σοβιετική τακτική. Πρώτα κατηγορείς κάποιον και μετά τον αποτελειώνεις κλείνοντάς τον σε ψυχιατρείο», είπε ανήσυχος ο συνήγορός του.

Τομάς Πιατέκ

Ο υπουργός και οι ρώσοι μαφιόζοιτον έκαναν «τρομοκράτη»

Από όταν επανήλθε στα πράγματα το υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία, τα αντιπολιτευόμενα μέσα δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις. Η ανταποκρίτρια της «Libération» Οντ Μασιό πέρασε πρόσφατα ένα εικοσιτετράωρο μαζί με έναν από τους δημοσιογράφους που αντιστέκονται, τον Τομάς Πιατέκ.

Ο 43χρονος Πιατέκ αφιέρωσε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ερευνώντας τις σκοτεινές σχέσεις που διατηρεί ο Αντόνι Ματσιέρεβιτς, πρώην υπουργός Αμυνας της Πολωνίας – αποπέμφθηκε χθες στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού με στόχο την εκτόνωση της έντασης με την ΕΕ – με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη ρωσική μαφία. Το βιβλίο του «Ο Ματσιέρεβιτς και τα μυστικά του» έγινε σύντομα μπεστ σέλερ. Τον Νοέμβριο ανακηρύχθηκε Δημοσιογράφος της Χρονιάς από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Το τίμημα που πλήρωσε είναι να κοιτάζει συνεχώς πίσω από την πλάτη του – έχει ήδη δεχθεί λεκτικές και σωματικές επιθέσεις. Του έχουν επίσης ασκηθεί επισήμως κατηγορίες για τρομοκρατία, από τη στρατιωτική εισαγγελία κατόπιν καταγγελίας του υπουργού.

Ο Πιατέκ γράφει τακτικά στην αντιπολιτευόμενη «Γκαζέτα Βιμπόρσκα». «Η κυβέρνηση προσπαθεί να στραγγαλίσει την εφημερίδα μας κόβοντας όλες τις χρηματοδοτούμενες από το κράτος διαφημίσεις», είπε στη Μασιό ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης Γιάροσλαβ Κούρσκι. «Ασκούν επίσης πιέσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να μην αγοράζουν διαφημίσεις. Και μέλη της κυβέρνησης, ή του PiS, έχουν σύρει πολλούς δημοσιογράφους μας στα δικαστήρια». Μέσω του Πιατέκ, η Μασιό μυήθηκε για λίγο σε έναν κόσμο διαφθοράς και διαπλοκής ανάμεσα στη ρωσική μαφία, σε επιχειρήσεις – βιτρίνα και στελέχη του PiS με στόχο το χρήμα και την εξουσία.

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δημόσια μέσα για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης. Πολλοί Πολωνοί δεν έχουν την ενημέρωση που θα τους επέτρεπε να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα», επεσήμανε ο Ράντοσλαβ Γκρούκα, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Φακτ». «Ο τρόπος σκέψης και δράσης της κυβέρνησης μοιάζει πολύ με εκείνον του Πούτιν: επιθέσεις στην αντιπολίτευση, στην ελευθερία του Τύπου, στην ΕΕ», της είπε ο Γκρέγκορζ Ρετσόφσκι, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Πολίτικα». Δύο ημέρες αργότερα, η ΕΕ ενεργοποιούσε την «πυρηνική επιλογή» εις βάρος της Πολωνίας, το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου.