Σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του γγΑ Ιούλιου Συναδινού, βουλευτών, αθλητικών στελεχών πολλών ακόμη επωνύμων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε τους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν στους κορυφαίους διεθνείς αγώνες του 2017.

Στην εκδήλωση η ΕΟΕ τίμησε και τους συντελεστές των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας, μαζί με τους χορηγούς, που στηρίζουν το έργο της. Παράλληλα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απένειμε για πρώτη φορά το βραβείο Αριστείας «Δημήτριος Βικέλας», με το οποίο θα επιβραβεύονται προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στο αθλητικό και το Ολυμπιακό κίνημα της Ελλάδας.

Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στην Φάνη Πάλλη Πετραλιά, πρώην υφυπουργό Αθλητισμού και στον Παύλο Κανελλάκη, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΟΕ. Φυσικά η ΕΟΕ βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης, την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, την Χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου, τον συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, Ιερειών και Κούρων, καθώς επίσης των Αλέξη Κωστάλα (παρουσιαστή των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας) και Γιάννη Στάκογλου (ηθοποιός, απαγγέλει το ποίημα «Το Φως Της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα).

Η βράβευση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, για την αμέριστη στήριξή του στους Έλληνες αθλητές και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

«Η βράβευση αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου αλλά το θεσμό. Είναι μια υπενθύμιση της υποχρέωσης της ελληνικής Πολιτείας να βοηθήσει τον αθλητισμό. Πέρασε πολλές περιπέτειες η ΕΟΕ τον προηγούμενο χρόνο, αλλά ας τις αφήσουμε πίσω. Επικεφαλής της ΔΟΕ είναι ο Τόμας Μπαχ, ένας άνθρωπος που ενσαρκώνει το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Τα ιδανικά του Ολυμπισμού είναι πολύτιμα για όλη την ανθρωπότητα. Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να εργαστούμε για το πνεύμα της ειρήνης, το οποίο μπορεί να εμπνεύσει η Ελλάδα και το Ολυμπιακό κίνημα. Το βραβείο αυτό θα μου θυμίζει τι πρέπει να κάνω για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνη σας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Παυλόπουλος.

Το βραβείο της ΔΟΕ «Sport Beyond borders» απονεμήθηκε στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό για την προσφορά του στο πρόσφυγες: «Είναι τεράστια η τιμή για τους Ακρίτες του Αιγαίου», είπε μεταξύ άλλων ο κ Γαληνός για την βράβευσή του.

Από την πλευρά του ο κ. Καπράλος επεσήμανε τον «κίνδυνο της διχόνοιας» στην ΕΟΕ κατά το 2017 και τόνισε: «Διακινδυνέψαμε εξαιτίας της διχόνοιας να χαθεί έργο πολλών ετών, κινδύνεψε η ίδια η ύπαρξή της, αλλά υπερίσχυσε το ελληνικό φιλότιμο. Πρυτάνευσε η λογική, αλλά σημαντική προσπάθεια κατέβαλε ο κ Βασιλειάδης και τον ευχαριστώ».

Ακόμη ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στο μείζον θέμα για την ΕΟΕ που είναι ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού της («λειτουργούμε ακόμη με τις γνωστές αγκυλώσεις του δημοσίου και όλα διεκπεραιώνονται σε αργή κίνηση λόγω της γραφειοκρατίας είπε χαρακτηριστικά»), τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης συμμετοχής αθλητών στα διοικητικά της ΕΟΕ και των ομοσπονδιών, μίλησε για ηλικιακούς περιορισμούς των μελών της ΕΟΕ στη διοίκησή της και τη μείωση των θητειών που μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος.

Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να καταργηθούν τα κίνητρα των αθλητών για τις διακρίσεις τους, τα χρηματικά έπαθλα να δίνονται σε διάστημα έξι μηνών και όχι μετά από χρόνια, ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις στην ΕΟΕ και στις ομοσπονδίες επαρκούν μόνο για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων και υπάρχει ανάγκη να συμβάλλουν περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες στη χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ευχήθηκε καλή χρονιά και συνεχάρη τους αθλητές, ενώ τόνισε: «Χαίρομαι που όπως είπε και ο πρόεδρος βοήθησα στην επίλυση του προβλήματος στα διοικητικά της ΕΟΕ. Το 2017 ήταν καλό σε αθλητικές επιδόσεις. Αλλά πιστεύω ότι το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο, αρκεί να αγωνιστούμε για το σκοπό αυτό όλοι μαζί»..

Από τις αθλητικές βραβεύσεις τιμήθηκαν αθλητές από πολλά αθλήματα και μεταξύ τους οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική, κρίκοι) και Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος, επί κοντώ).

Το βραβείο της Στεφανίδη παρέλαβε η μητέρα της αφού η ίδια ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά μίλησε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ,στο οποίο είπε: Σας εύχομαι καλή χρονιά από το Οχάιο, με υγεία και επιτυχίες. Ευχαριστώ την ΕΟΕ για την βράβευση και με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται και τους χορηγούς μου. Καλώ και άλλες εταιρείες να στηρίξουν τον αθλητισμό, κυρίως τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα».

Όσο για τον Πετρούνια, που βραβεύτηκε από τον κ Παυλόπουλο, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ Καπράλο που είναι και πάλι κοντά μας για έναν ακόμη ολυμπιακό κύκλο και μας βοηθά. Το πρόγραμμα που ξεκινήσατε ευχόμαστε να το συνεχίσετε. Ευχαριστώ τον κ Παυλόπουλο και τον κ Βασιλειάδη που κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσουμε το έργο μας. Καλή χρονιά, υγεία σε όλους και πολλές επιτυχίες».

Βραβεύτηκαν επίσης οι εξής αθλητές:

Σάββας Θώμογλου(Κολύμβηση)

Απόστολος Παπαστάμος (κολύμβηση)

Δήμητρα Μπιτσικόκου (ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ)

Αργύρης Σοφοτάσιος (ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ)

Αρτεμις Κεφαλίδου(σκοποβολή)

Μαρία Μπόζη- Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (ιστιοπλοϊα)

Γιάννης Σγουρόπουλος (πινγκ πονγκ)

Μιλτιάδης Τεντόγλου (Στίβος)

Ιωάννα Δεσύλλα (ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ)

Ιωάννης Καλανταρίδης- Χρήστος Στεργιάκας (κωπηλασία)

Γιώργος Πηλίδης (πάλη)

Βαγγέλης Γαλιατσάτος (άρση βαρών).

Εθνική ομάδα μπάσκετ νέων

Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων

Δημήτρης Παπαδημητρίου (ιστιοπλοϊα)

Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοϊα)

Βούλας Παπαχρήστου (στίβος)

Ανδρέας Βαζαίος(κολύμβηση)

Κώστας Φιλιπίδης (στίβος)

Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοϊα)

Παναγιώτης Μαγδανής, Λευτέρης Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Νίνος Νικολαϊδης (κωπηλασία)

Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη)