Σκληρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση των τούρκων αξιωματικών αλλά και το Σκοπιανό, επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς. Με αυτή την τακτική επιδιώκει να δείξει ότι σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα η ΝΔ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, επιδεικνύει σοβαρή και υπεύθυνη στάση, στοχεύοντας ταυτόχρονα και σε διεύρυνση της εκλογικής της απήχησης στα δεξιά της.
Ετσι, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη συνέχισε την επίθεση στους κυβερνώντες για το θέμα των τούρκων αξιωματικών, κατηγορώντας τους για τυχοδιωκτική συμπεριφορά «σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αφησε δε να εννοηθεί πως η ΝΔ φοβάται ότι η κυβέρνηση ενδέχεται τελικώς να εκδώσει στην Τουρκία τους στρατιωτικούς, καθώς εδώ και εβδομάδες – όπως σημείωσε – δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι ο Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοσή τους. Και συμπλήρωσε «πως η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της».
ΘΕΜΑ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ. Tην ίδια ώρα, η ΝΔ επιμένει στη σκληρή γραμμή και για το Σκοπιανό. Επαναλαμβάνει τη θέση που διατύπωσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι τίθεται, δηλαδή, ξεκάθαρα θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση εάν ο Πάνος Καμμένος διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σ" αυτή την κατεύθυνση, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος επανέλαβε χθες εμφατικά πως για να στηρίξει η ΝΔ την όποια προσπάθεια, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη πρώτα απ" όλα η θέση της κυβέρνησης. «Διότι, άλλως, υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν μπορεί να έχουμε μια α λα καρτ πλειοψηφία με αυτή την κυβέρνηση» είπε.