Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε αρκετές μεγάλες πόλεις του Ιράν. Σημαντικός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο Ραστ και το Κερμανσάχ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν αρχικά για την αύξηση των τιμών, τις τελευταίες ώρες όμως παρατηρείται γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και οργής για τον θρησκευτικό νόμο και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις στην Τεχεράνη, ενώ ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας διεμήνυσε ότι με την παρέμβαση της αστυνομίας θα διαλύονται τέτοιου είδους συγκεντρώσεις.

Οπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι πορείες διαμαρτυρίας στο Ιράν είναι οι πιο σοβαρές από το 2009, τότε που υπήρξε αναβρασμός μετά την αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία.

Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Στην πόλη Μασάντ καταγράφηκαν 52 συλλήψεις. Παρά τις κινήσεις των αρχών και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης διαδηλώσεις οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όπου αναρτώνται βίντεο που καταδεικνύουν τη βία που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η παύση της βίας από μέρους της αστυνομίας και η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Στα συνθήματα στους δρόμους ακούγεται μεταξύ άλλων: «Ούτε Γάζα, ούτε Λίβανος, η ζωή μου για το Ιράν». Με αυτά τα λόγια οι διαδηλωτές επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης να εστιάζει σε εξωτερικά θέματα, παρά σε σοβαρά εσωτερικά.