Oι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν στις 18 Μαρτίου, όλα όμως δείχνουν ότι η φορτισμένη προεκλογική περίοδος ξεκίνησε ήδη. Η κεντρική εκλογική επιτροπή αποφάσισε ότι μια από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία επειδή είχε καταδικασθεί με αναστολή. Επειτα από την απόφαση αυτή ο Ναβάλνι, ο οποίος είχε ηγηθεί πέρσι των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών.

Η απόφαση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία και την προοπτική διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών το προσεχές έτος», ανέφερε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. Υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε πως ο Ναβάλνι στερήθηκε το δικαίωμα σε δίκη του 2013 και τελικά καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων. Ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του θεωρούν πως η δίωξη –και η καταδίκη του –ήταν καθαρά πολιτική πράξη προκειμένου να εμποδιστεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν που είναι το φαβορί.

Η ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς στελέχη της είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές πως ο Ναβάλνι δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πριν από το 2028 λόγω της καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή, για την υπόθεση που ξεκίνησε το 2009. «Αναμένουμε από τις ρωσικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν δίκαιες ευκαιρίες κατά τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου» πρόσθεσε η Κοτσίγιαντσιτς, ζητώντας από τη Ρωσία να προσκαλέσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αποστείλει παρατηρητές στις εκλογές. «Η ΕΕ θα βασίσει την κρίση της για την εκλογική διαδικασία στα αποτελέσματα αυτά, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν», κατέληξε.

Το Κρεμλίνο χθες ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την έκκληση του 41χρονου Ναβάλνι για μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνάδει με τον νόμο, γεγονός το οποίο σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ανοίγει τον δρόμο για πιθανά αστυνομικά μέτρα εναντίον εκείνου και των οπαδών του. «Το κάλεσμα για μποϊκοτάζ απαιτεί ενδελεχή μελέτη για να δούμε εάν είναι στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Αρνούμενος να σχολιάσει την απόφαση της εκλογικής επιτροπής, ο Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι προεδρικές εκλογές θα μετατραπούν σε φάρσα χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης όπως ο Ναβάλνι. «Το γεγονός ότι ένας επίδοξος υποψήφιος δεν θα λάβει μέρος δεν πρόκειται να αμαυρώσει την νομιμότητα των εκλογών», ανέφερε.

Στη χθεσινή του δήλωση ο Ναβάλνι, τον οποίο η εφημερίδα «Wall Street Journal» χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο «που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο απ’ όλους», δήλωσε πως εκατομμύρια ψηφοφόρων δεν θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν πολιτικά χωρίς τη δική του συμμετοχή στις εκλογές, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει άνετα ο πρόεδρος Πούτιν.