Κάθε χρονιά έχει να παρουσιάσει πρόσωπα. Τα φώτα της δημοσιότητας εστιάζουν σ’ εκείνους που έκαναν τη διαφορά. Με μια κίνηση, με μια κουβέντα. Ακόμα και με μια πορεία σε βάθος χρόνου. Ετσι και το 2017 έχει τα δικά του πρόσωπα, τους δικούς του πρωταγωνιστές από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Κορυφαίο brand name της χρονιάς αυτό του Παναγιώτη Ρέτσου. Τα όσα πέτυχε ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός έμοιαζαν εκτός πραγματικότητας για τα ελληνικά δεδομένα. Ηταν όμως η πεντακάθαρη αλήθεια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΕΤΣΟΣ
Το όνομα του νεαρού κεντρικού αμυντικού ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Κι όχι άδικα αν κρίνει κάποιος απ’ αυτά που γράφονταν στο εξωτερικό και τα όσα τελικά έγιναν τον Αύγουστο. Ο Ολυμπιακός εμπιστεύτηκε την περασμένη σεζόν τον 18χρονο Ρέτσο κι ένα χρόνο αργότερα η Μπάγερ Λεβερκούζεν δαπανούσε 22 εκατ. ευρώ για να εντάξει στο δυναμικό της τον νεαρό στόπερ. Μια μεταγραφή που είναι ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και η οποία φανερώνει δύο πράγματα. Το ένα αφορά τις δυνατότητες εξέλιξης του Ρέτσου και το δεύτερο έχει να κάνει με τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνουν οι ομάδες στα παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες τους.
ΜΙΧΑΕΛ ΣΚΙΜΠΕ
Η εθνική μας ομάδα κοντραρίστηκε με την Κροατία στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Χάσαμε το τρένο και οι Κροάτες θα δώσουν το «παρών» στη μεγάλη φιέστα του καλοκαιριού. Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας Μίχαελ Σκίμπε ήταν ένα από τα πρόσωπα που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας το 2017. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε σίγουρα και θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία των προκριματικών, ωστόσο στο πρώτο μπαράζ με τους Κροάτες στο Ζάγκρεμπ τα λάθη του Σκίμπε ήταν πολλά. Και ήταν λάθη που κόστισαν ακριβά στην εθνική μας ομάδας. Ο Γερμανός τεχνικός ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομοσπονδία και παραμένει στον πάγκο της Εθνικής.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ
Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της Ρόμα είναι (και όχι άδικα) από τους πλέον περιζήτητους στόπερ στην Ευρώπη. Οποια μεγάλη ομάδα θέλει ν’ αποκτήσει κεντρικό μπακ σημειώνει στη λίστα της το όνομα του στόπερ των Τζιαλορόσι, δείγμα της μεγάλης αγωνιστικής αξίας του παίκτη. Η Ρόμα φρόντισε να επεκτείνει τη συνεργασία της με τον Μανωλά πριν από έναν περίπου μήνα, με τον έλληνα άσο να υπογράφει ένα εξαιρετικό συμβόλαιο. Οι αποδοχές του Μανωλά είναι εντυπωσιακές και με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο διεθνής στόπερ είναι ο πιο καλά αμειβόμενος έλληνας ποδοσφαιριστής. Τα ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου ανέφεραν πως θα κερδίζει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Πράσινοι. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης μπορούσε να εγκαταλείψει το Τριφύλλι και κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει. Ο έμπειρος τεχνικός όμως προτίμησε τον δύσκολο δρόμο. Εμεινε στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την ομάδα του σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ολοι λοιπόν αναγνωρίζουν την απόφαση του Ουζουνίδη να μη φύγει από την ομάδα του μόλις τα πράγματα έγιναν ζόρικα.
ΝΤΑΜΙΡ ΚΑΝΑΝΤΙ
Οταν ο Ατρόμητος ανακοίνωνε την συνεργασία του με τον Νταμίρ Κάναντι, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως ο αυστριακός προπονητής θα έκανε πράγματα και θαύματα με την ομάδα του Περιστερίου. Κι όμως, η δουλειά του 47χρονου τεχνικού στον Ατρόμητο είναι εντυπωσιακή κι αυτό άλλωστε φαίνεται από την πορεία του συλλόγου στο πρωτάθλημα. Οι Περιστεριώτες έκαναν μια πολύ ψαγμένη επιλογή και ο Κάναντι είναι χωρίς αμφιβολία από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της φετινής Σούπερ Λίγκα. Ολοι μάλιστα περιμένουν τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος για να δουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Ατρόμητος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Πήρε μεταγραφή για τον Ατρόμητο στο τέλος του περασμένου Αυγούστου. Δεν ήταν βασικός στα δύο πρώτα ματς της νέας του ομάδας. Οταν όμως μπήκε, κατέβασε τα «ρολά» που έλεγαν και οι παλιοί. Ο νεαρός γκολκίπερ έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του και είναι από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του Περιστερίου έχει κάνει αυτή την εξαιρετική πορεία. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για να τον επανεντάξει στο δυναμικό του, ποντάροντας στο ταλέντο του νεαρού γκολκίπερ.