Τα διαμάντια (εκτός από τον καλύτερο φίλο των γυναικών) είναι παντοτινά και αυτό αποδεικνύεται εύκολα και στον ελληνικό αθλητισμό όπου μεγάλες προσωπικότητες έλαμψαν τη χρονιά που φεύγει και δικαίως συγκαταλέγονται στα πρόσωπα που θα συζητηθούν στον αθλητικό χώρο και όχι μόνο. Η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Λευτέρης Πετρούνιας έλαμψαν και το 2017 συνεχίζοντας πιο δυνατά ακόμα και από την ολυμπιακή χρονιά του 2016 όπου είχαν γράψει το δικό τους έπος στους αγώνες του Ρίο.

Η Μαρία Σάκκαρη είναι το νέο best thing του γυναικείου ελληνικού τένις, ενώ όταν μιλάμε για μπάσκετ το μυαλό πηγαίνει αμέσως στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που έχει αφήσει ήδη τα διαπιστευτήριά του στο ΝΒΑ. Ο δε Νικ Καλάθης είναι ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού, όπως συνέβη και με τους Ντάντε (ΠΑΟΚ) και Χρήστο Αφρουδάκη (Βουλιαγμένη) για τις ομάδες τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Οι υψηλές πτήσεις της Σούπερ Κατερίνας του ελληνικού αθλητισμού συνεχίστηκαν αμείωτες και μέσα στο έτος που φεύγει. Μάλιστα τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε ήταν και με τρομερά άλματα, με κορυφαίο φυσικά το πανελλήνιο ρεκόρ (4,91 μ.) στο Παγκόσμιο του Λονδίνου τον Αύγουστο όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια Κόσμου. Νωρίτερα είχε αναδειχθεί στο Βελιγράδι Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό με άλμα στα 4,85 μ.

Παράλληλα, για να μην ξεχνιόμαστε, κατέκτησε για δεύτερη φορά στη σειρά τον τίτλο στην ιδιαίτερα απαιτητική σειρά αγώνων του Ντάιμοντ Λιγκ.

Πλέον απομένει να βάλει το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της, αυτό του Παγκοσμίου στον κλειστό που θα γίνει αρχές Μαρτίου στο Μπέρμιγχαμ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

Συνηθίζεται οι αθλητές στη μεταολυμπιακή χρονιά να πηγαίνουν λίγο πιο χαλαρά στους αγώνες τους, έχοντας κορυφώσει τη φόρμα τους ένα χρόνο νωρίτερα. Με αυτόν τον απίθανο τύπο όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και ουσιαστικά αποτελεί τον πονοκέφαλο των στατιστικολόγων. Πολύ απλά διότι τους αναγκάζει κάθε τρεις και λίγο να ανανεώνουν τα βιβλία με τα ρεκόρ.

Τον Απρίλιο στο Κλουζ της Ρουμανίας αναδείχθηκε για 3η συνεχόμενη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης κάτι που έχουν καταφέρει μόνο άλλοι τρεις αθλητές ενώ έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής τα τελευταία 60 χρόνια που πήρε τον συγκεκριμένο τίτλο ύστερα από χρυσό σε Ολυμπιακούς.

Τον Οκτώβριο στο Μόντρεαλ πήρε και τον δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του, κάτι που μόνο 8 αθλητές έχουν πετύχει.

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν έμαθαν το νέο μεγάλο ταλέντο του ελληνικού γυναικείου τένις δεν πήγε το μυαλό τους στο ονοματεπώνυμο της μητέρας της (Αγγελική Κανελλοπούλου). Και όμως, η νεαρή Μαρία είναι δεδομένο ότι θα περάσει τη μητέρα της και το ρεκόρ στην Παγκόσμια Κατάταξη (η Αγγελική είχε φτάσει ώς το 43 ενώ η κόρη της ώς το 48 μέσα στο 2017) καθώς ήδη την έχει ξεπεράσει σε τεχνική κατάρτιση, κίνηση και δυναμική.

Ο παππούς (και πρώτος προπονητής της) Δημήτρης Κανελλόπουλος δικαίως καμαρώνει την εγγονή του που έχει βάλει πιο μακρινή πλώρη, στοχεύοντας κάποια στιγμή να μπει και στο τοπ-10!

ΑΜΑΡΑΛ ΝΤΑΝΤΕ

Τι και αν επέστρεψε στα 36 του στην αγαπημένη του Ελλάδα. Ο βραζιλιάνος άσος του βόλεϊ Αμαράλ Ντάντε απέδειξε ότι η ποιότητα και το ήθος δεν νικιούνται εύκολα από την ηλικία. Ηταν ο καθοριστικός κρίκος που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα της Volleyleague το οποίο και κατέληξε –για τρίτη συνεχόμενη χρονιά –στα χέρια των παικτών του ΠΑΟΚ.

Πρόκειται για ένα παίκτη – κόσμημα, που αποτέλεσε τον αρχηγό της μεγάλης Βραζιλίας για πολλά χρόνια με την οποία στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 (στην ίδια πόλη όπου δύο χρόνια αργότερα είχε οδηγήσει και τον Παναθηναϊκό στον τίτλο του πρωταθλητή) και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2002, 2006). Τυχεροί οι φίλαθλοι που είχαν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν ξανά από κοντά.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ

Στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του αποδείχθηκε ικανός να σηκώσει στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό στη μετά Διαμαντίδη εποχή. Οι Πράσινοι ευτύχησαν να βρουν στο πρόσωπό του τον νέο τους ηγέτη που τους οδήγησε στο πιο δύσκολο και μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας τους με 3-2 και φυσικά στο νταμπλ. Είναι λογικό να κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του, αφού είναι ο μίστερ ασίστ και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι έχει αρχίσει και σκοράρει πάρα πολύ έχοντας πια όλο το πακέτο. Είναι δεδομένο ότι τον παρακολουθούν και πάλι στενά από το ΝΒΑ, στο οποίο δείχνει να είναι αποφασισμένος να επιστρέψει. Προς το παρόν θέλει να επιστρέψει σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΦΡΟΥΔΑΚΗΣ

Ο ρόλος του αρχηγού σε μια ομάδα είναι να εμπνέει τους συμπαίκτες του και κυρίως να τους κάνει να πιστέψουν ακόμα και το ακατόρθωτο.

Ο Χρήστος Αφρουδάκης οδήγησε τη Βουλιαγμένη στην κατάκτηση του Κυπέλλου πόλο κόντρα στον Ολυμπιακό (8-7) σταματώντας του ένα απίστευτο σερί 124 συνεχόμενων νικών στην Ελλάδα!

Ο νεαρός τερματοφύλακας Μάνος Ζερδεβάς ήταν ο MVP του αγώνα αλλά ο μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοια μεγάλα ματς αρχηγός του ΝΟΒ είναι αυτός που έπεισε τους συμπαίκτες του ότι μπορούν να πετύχουν τη μεγάλη έκπληξη, τη στιγμή μάλιστα που ο Ολυμπιακός λίγες μέρες πριν είχε στεφθεί πανάξιος πρωταθλητής με 3-0 νίκες απέναντι στη Βουλιαγμένη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Σε κάθε γήπεδο όπου παίζει με τους Μιλγουόκι στις ΗΠΑ γίνεται χαμός και συνήθως έχουμε και ελληνικά πάρτι προς τιμήν του όπως πρόσφατα στη Βοστώνη από την ελληνική παροικία. Το καλοκαίρι έγινε ένα σίριαλ με τη μη συμμετοχή του στην Εθνική και στο Ευρωμπάσκετ σε ένα θέμα που θα μπορούσε να το είχε χειριστεί καλύτερα και ας μην έπαιζε τελικά όπως έγινε.

Ομως δεν παύει όπου βρεθεί και όπου σταθεί να εκδηλώνει τη λατρεία του για την Ελλάδα την οποία διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο. Τα ρεκόρ που κάνει ήδη αρχίζουν να δημιουργούν αίσθηση στο χώρο του ΝΒΑ, και όχι μόνο, και είναι ακόμα μόλις 23!