Ο διευθυντής του επιτελικού γραφείου του υπουργού Άμυνας Κύπρου «κάρφωσε» τον στρατιωτικό ακόλουθο στη Ρωσία, ο οποίος χρέωσε την Κυπριακή Δημοκρατία με 101.000 ευρώ σε τέσσερα χρόνια για ιατρική περίθαλψη/παρακολούθηση, περιλαμβανομένων και μασάζ, όπως κατέγραψε σε έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος διαβιβάζει τα ευρήματά του στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη για τα περαιτέρω.

Την παραπομπή των καταγγελιών στον Γενικό Εισαγγελέα γνωστοποίησε ήδη με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα διαβιβάσει η ίδια στον Γενικό Εισαγγελέα το θέμα των εξόδων της ιατρικής περίθαλψης στρατιωτικού ακόλουθου στη Ρωσία, που περιλήφθηκε στην Ειδική Έκθεση, για διερεύνηση του ενδεχομένου ύπαρξης ποινικών ευθυνών από οποιοδήποτε πρόσωπο».

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι σε χρονικό διάστημα έξι μηνών ο εν λόγω στρατιωτικός ακόλουθος υπεβλήθη συνολικά σε 22 θεραπείες μασάζ μαζί με ηλεκτροθεραπεία, συνολικού κόστους 3.234 ευρώ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία που έχει συναφθεί από την πρεσβεία με ανώνυμη εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών, οι εν λόγω θεραπείες μασάζ συνιστούν ξεχωριστή κατηγορία υπηρεσιών από τις φυσιοθεραπείες και εργασιοθεραπείες, καθώς επίσης έχουν διαφορετικές χρεώσεις στον αντίστοιχο τιμοκατάλογο.

Συναφώς, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως στη χρονική περίοδο του ενός έτους που εξέτασε, επιπλέον των παραπάνω θεραπειών μασάζ, ο στρατιωτικός ακόλουθος είχε υποβληθεί προηγουμένως σε 13 εργασιοθεραπείες και ηλεκτροθεραπείες, συνολικής χρέωσης 1.825 ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, πως σε χρονικό διάστημα ενός έτους είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 79 ιατρικές επισκέψεις, χωρίς να καταγράφεται το ιατρικό πρόβλημα του ασθενούς και η ιατρική γνωμάτευση.

Νίκος Χασαπόπουλος