Η νεαρή νεοζηλανδή τραγουδίστρια Λορντ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη συναυλία της στο Τελ Αβίβ μετά τις εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που τις απηύθυναν υποστηρικτές ενός μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η 21 ετών ποπ καλλιτέχνης είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα έκανε έναν σταθμό στην πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας περιοδείας της.

Ωστόσο η Λορντ βρέθηκε αντιμέτωπη με τις επικρίσεις νεοζηλανδών και διεθνών ακτιβιστών υπέρ του μποϊκοτάζ του Ισραήλ με στόχο το τέλος της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Τελικά ανακοίνωσε ότι δεν θα συμπεριλάβει το Τελ Αβίβ στην περιοδεία της.

“Έλαβα πλήθος μηνυμάτων και επιστολών, και συζήτησα πολύ με πολλούς ανθρώπους που έχουν διαφορετικές γνώμες, και πιστεύω ότι η σωστή απόφαση σε αυτό το στάδιο, είναι να ακυρώσω τη συναυλία”, έγραψε σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Naranjah, οι ισραηλινοί οργανωτές του θεάματος.

“Είμαι πάρα πολύ περήφανη για να παραδεχτώ ότι έσφαλα. Πράγματι λυπάμαι που υπαναχωρώ στη δέσμευσή μου προς εσάς. Ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να χορέψουμε όλοι μαζί”, είπε στους θαυμαστές της.

“Συγχωρούμε τη Λορντ και της ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στην περιοδεία της στη Ρωσία και στις ΗΠΑ”, ανέφεραν οι Ναράνχα σε μήνυμά τους.

Η ισραηλινή υπουργός Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέβ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Λορντ θα υπαναχωρήσει στην απόφασή της. “Λορντ, δείξε ότι είσαι μια “γνήσια ηρωίδα” όπως είναι ο τίτλος του πρώτου σου δίσκου, μια γνήσια ηρωίδα του πολιτισμού, αποκομμένη από περίεργες πολιτικές παραμέτρους”, έγραψε σε ανακοίνωσή της.

Το Ισραήλ είναι στόχος μιας παγκόσμιας οικονομικής, πολιτιστικής και επιστημονικής εκστρατείας μποϊκοτάζ για τον τερματισμό της κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη. Η ισραηλινή κυβέρνηση πολεμά σκληρά οτιδήποτε μοιάζει με επιχείρηση μποϊκοτάζ, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ισοδύναμο μιας στρατηγικής απειλής και αμφισβήτησης της νομιμότητας του κράτους του Ισραήλ.

Κάθε φημισμένος καλλιτέχνης που σκοπεύει να δώσει συναυλία ή παράσταση στο Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, με ποικίλα αποτελέσματα. Τον Ιούλιο, οι Radiohead, ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα παγκοσμίως, δεν ακύρωσε τη συναυλία του και έπαιξε μουσική για δεκάδες χιλιάδες θεατές που συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να τους ακούσουν.

Η Λορντ γνώρισε την επιτυχία από τα εφηβικά της χρόνια με τον δίσκο της “Pure Heroine” (2013). Το “Royals”, lead single του δίσκου, έγινε παγκόσμια επιτυχία. ‘Εκτοτε η μουσικός στράφηκε αποφασιστικά σε μια πιο εξελιγμένη μορφή της ποπ.