Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς χθες στο κέντρο της Μελβούρνης συνδέεται με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκτελών χρέη Επιτρόπου της Αστυνομίας Σέιν Πάτον δήλωσε ότι η αστυνομία συζήτησε με τον 32χρονο οδηγό αλλά ακόμη δεν του πήρε επίσημη κατάθεση.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος είναι αφγανικής καταγωγής, αναφέρθηκε σε «όνειρα και φωνές», αλλά επίσης απέδωσε και ορισμένες από τις ενέργειές του στην κακομεταχείριση των μουσουλμάνων.

«Δεν βρήκαμε κάποιες εξτρεμιστικές διασυνδέσεις αυτού του ανθρώπου. Δεν βρήκαμε κάποιον που να του υπαγορεύει ενέργειες ή κάποιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες στο παρελθόν».

Ο Πάτον πρόσθεσε ότι 12 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται και ένας 80χρονος είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 4χρονος που είχε τραυματιστεί νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.

Η επίθεση σημειώθηκε στον κεντρικό δρόμο Φλίντερς, κατά μήκος του ποταμού Γιάρα, στην επιχειρηματική συνοικία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Τον Ιανουάριο τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του μερικά εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από το σημείο της χθεσινής επίθεσης. Και εκείνη η επίθεση δεν είχε συνδεθεί με την τρομοκρατία.

Η αστυνομία της πολιτείας της Βικτόριας ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη χθες επί τόπου, αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για κατοχή κάνναβης και παράνομη κατοχή όπλου. Οι κατηγορίες αυτές δεν συνδέονται με το περιστατικό στην οδό Φλίντερς.

Όλοι οι δρόμοι στην κεντρική εμπορική συνοικία της Μελβούρνης δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία και τα τραμ κινούνται κανονικά.

Οι αρχές της Μελβούρνης έχουν τοποθετήσει περίπου 140 τσιμεντένια κολωνάκια στο κέντρο της πόλης για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις ενόπλων με οχήματα όπως αυτές που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε “υψηλό” επίπεδο απειλής από το 2015 επικαλούμενη την πιθανότητα επιθέσεων από Αυστραλούς που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ιράκ και στη Συρία.

Δύο όμηροι σκοτώθηκαν στη διάρκεια 17ωρης πολιορκίας από έναν “μοναχικό λύκο”, που είχε εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος, μέσα σε ένα καφέ του Σίδνεϊ τον Δεκέμβριο του 2014.