Μαζικά προσέρχονται στις κάλπες οι Καταλανοί για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου. Περισσότερο από το ένα τρίτο των Καταλανών προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα τις πρώτες τέσσερις ώρες της ψηφοφορίας, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο34,5% στις 14:00 ώρα Ελλάδας σε σύγκριση με 35,1% την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν το 2015, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια Καταλανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, με το τελικό ποσοστό συμμετοχής, όταν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 21:00 ώρα Ελλάδας, να αναμένεται υψηλό.

Ένα έξιτ πολ της περιφερειακής εφημερίδας La Vanguardia αναμένεται περίπου την ίδια ώρα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα και τα τελικά αποτελέσματα μετά τα μεσάνυχτα.

Σε αυτές τις εκλογές που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες, οι αυτονομιστές θα αναμετρηθούν με τους υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας, με τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος αναμένεται να είναι μαζική στις εκλογές, καθώς η ψήφος τους θα καθορίσει αν οι αυτονομιστές θα διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο, την οποία είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2015.

Πριν ακόμη από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 09.00 τοπική ώρα, ουρές των αποφασισμένων ψηφοφόρων που ήθελαν να ψηφίσουν στον δρόμο για τη δουλειά είχαν αρχίσει να σχηματίζονται έξω από τα εκλογικά τμήματα στη Βαρκελόνη. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 20.00 τοπική ώρα και οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν συμμετοχή ρεκόρ.

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του ισπανικού Τύπου επικεντρώνονται στο ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι και αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος που θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το 2015, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είχαν για πρώτη φορά εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο, με το 47,8% των ψήφων σε μία ψηφοφορία που χαρακτηρίσθηκε από συμμετοχή ρεκόρ 74,95%.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έθεσε την αυτόνομη ισπανική κοινότητα υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί, στην εξουσία στην Ισπανία, μαζί με τους φιλελεύθερους Ciudadanos και τους σοσιαλιστές, έκαναν προεκλογική εκστρατεία κατά του «εφιάλτη» ή της «παράνοιας» της ανεξαρτησίας.

Επέμειναν στο θέμα του «κοινωνικού διχασμού» που προκάλεσε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής και στην φυγή 3.000 επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές της χώρας.

Πολλοί αναλυτές ωστόσο προβλέπουν την ανάδειξη στην τοπική κυβέρνηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μάχη για την πρώτη θέση θα δοθεί ανάμεσα στο αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC του καθαιρεθέντος αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία της «στάσης», και των Ciudadanos υπό την ηγεσία της Ινές Αριμάδας.

Οι δύο σημαντικότερες προσωπικότητες του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας τα παίζουν όλα για όλα, αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές παρατάξεις.

Οι καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν της αυτονομιστικής δεξιάς, εξόριστος στις Βρυξέλλες, εννοεί να ανακτήσει το πόστο του μέσω των εκλογών, γνωρίζοντας ότι εάν επιστρέψει στην Ισπανία θα συλληφθεί.

«Το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά εάν θα κερδίσει η Καταλονία ή ο Ραχόι», επέμεινε ο Πουτζντεμόν.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας από την πλευρά του δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία. Εχοντας άδεια για δέκα τηλεφωνικές κλήσεις εβδομαδιαίως από την φυλακή, έστειλε μηνύματα, ποιήματα και ηχητικές εγγραφές στους ακτιβιστές του.

Πολλοί ψηφοφόροι στην Καταλωνία φορούν κίτρινα ρούχα ή κορδέλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση μελών της ηγεσίας του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας.

Τον Οκτώβριο, οι καταλανοί αυτονομιστές οργάνωσαν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, το οποίο απαγορεύθηκε από τη Μαδρίτη και σημαδεύτηκε από αστυνομική βία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε να αναμειχθεί στην εσωτερική αυτή υπόθεση της Ισπανίας. Στις 27 Οκτωβρίου, 70 από τους 135 καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μία «Καταλανική Δημοκρατία» που έμεινε νεκρό γράμμα. Εκτοτε, η κεντρική κυβέρνηση επέβαλε τον έλεγχό της στην περιοχή, καθαίρεσε την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε εκλογές.

Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο δεν εξασφάλισε παρά το 8,5% των ψήφων στις τοπικές εκλογές του 2015, επαίρεται ότι αποκεφάλισε τον καταλανικό αυτονομισμό.

Κατά το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας το βράδυ της Τετάρτης, ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι στην Καταλονία έγινε για πρώτη φορά χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την αποκατάσταση της τάξης.

«Σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας , οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει εάν κάνουν αυτό που δεν πρέπει να κάνουν», προειδοποίησε.