Για μερικούς είναι το πρόσωπο της ευγενικής, ανανεωτικής Αριστεράς. Για άλλους, περισσότερο γνώστες, εκείνος που προσπάθησε έως την τελευταία στιγμή να αποτρέψει την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση. Ενα είναι βέβαιο: αν ο Λυκούδης είχε πετύχει, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά. Υπό αυτήν την έννοια, οι πολιτικοί λόγοι που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του «Δρόμοι Αριστεροί, διαψεύσεις και προσδοκίες» είναι μαρτυρία απαραίτητη για τις πολιτικές συνεργασίες του μέλλοντος.

Σε αυτό το μήκος κύματος, με παρεμβάσεις κάποιες φορές πολιτικές και άλλες περισσότερο προσωπικές, κινήθηκαν όσοι κλήθηκαν χθες να μιλήσουν για το βιβλίο του βουλευτή του Ποταμιού και αντιπροέδρου της Βουλής. Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης σχολίασε πως ο Λυκούδης φέρνει στο σήμερα τον «αισθητικό χαρακτήρα, το ύφος και το κλίμα» της κοινής αφετηρίας τους στο ΚΚΕ εσωτερικού, απαραίτητο σε αυτήν την περίοδο «μετά τη διάψευση της λαϊκής υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαρκή πόλωση και εχθροπάθεια». «Με τη δυσφήμηση που έχει υποστεί η λέξη Αριστερά, είναι καλό να θυμόμαστε πως υπάρχει ο Σπύρος Λυκούδης» ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Τσιόδρα. Παίρνοντας τον λόγο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για έναν άνθρωπο «διστακτικό στις ρήξεις, για έναν πολιτικό που κινείται πάντα με βάση την ηθική της ευθύνης». Τη στάση του Λυκούδη στις δύσκολες στιγμές εξήρε και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν ξέρω αν παραμένει αθεράπευτα ρομαντικός, αλλά όταν λέω ελληνική Αριστερά ο νους μου πάει κατευθείαν στον Λυκούδη», σχολίασε η πρώην υπουργός, η οποία ανέφερε ακόμη ότι «οι μετατοπίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κεντρώο χώρο δεν πρέπει να αποκλείονται, καθώς άλλος ζωτικός πολιτικός χώρος για τη ΝΔ δεν υπάρχει».

Στο κοινό βρέθηκαν όλες οι αριστερές και κεντροαριστερές φυλές, από τον Γιάννη Μπαλάφα έως τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη. Παρών ήταν επίσης ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος τίμησε με τον δικό του τρόπο έναν από τους πρωτεργάτες της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση του 2012.