Στα χέρια των αμερικανών παραγωγών μαύρου χρυσού περνά πλέον η τύχη των τιμών του πετρελαίου. Η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ μέσα στο 2018, καθώς οι μειώσεις στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ έχουν αυξήσει ξανά τις τιμές και κάνουν πιο συμφέρουσες τις εξορύξεις.

Η αύξηση αυτή ευνοεί τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου ιδιαίτερα στο Τέξας των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής από ό,τι οι πιο παραδοσιακοί πετρελαιοπαραγωγοί στη Μέση Ανατολη και τη Ρωσία. Αυτο σημαίνει ότι όταν οι τιμές υποχωρούν πολύ κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου αναγκάζονται να σταματήσουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Πλέον όμως για το 2018 οι τιμές του πετρελαίου Brent αναμένεται ότι θα φτάσουν κατά μέσο όρο τα 60 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) θα φτάσουν κατά μέσο όρο τα 55 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

Σήμερα οι τιμές του Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονται κοντά στα 64 δολάρια και οι τιμές του WTI στη Νέα Υόρκη είναι κοντά στα 58 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ σε συνεργασία με τη Ρωσία αποφάσισαν από τις αρχές του 2017 να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής με στόχο να αυξηθούν οι τιμές και να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία τους. Η μείωση αυτή στην παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται και μέσα στο 2018 έπειτα από μια δεύτερη συμφωνία που έκλεισαν όλες οι πλευρές. Στη συμφωνία αυτή δεν συμμετέχουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Οι περισσότερες από τις πετρελαιοπηγές αυτές βρίσκονται γύρω από το Τέξας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται το επόμενο έτος να σπάσει κάθε ρεκόρ φτάνοντας στα 10 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.