Για τους φίλους του καλού ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα της Ασίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί χριστουγεννιάτικο δώρο. Στο λυκόφως του 2017, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο πρώτο μεσημεριανό clasico στην ιστορία της Λα Λίγκα. Η ώρα διεξαγωγής (13.00 Ισπανίας, 14.00 Ελλάδας) του αγώνα είναι προσαρμοσμένη στην prime time τηλεοπτική ζώνη της ασιατικής αγοράς, που αποτελεί τον κύριο στόχο (και) του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Το clasico του Σαββάτου διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά πυγμαχικής αναμέτρησης. Η κάτοχος του τίτλου, Ρεάλ, εναντίον της διεκδικήτριας της χρυσής ζώνης, Μπάρτσα. «Rumble in the jungle» (Η βροντή της ζούγκλας) από τους δύο κορυφαίους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Μια μονομαχία για το πρώτο κομμάτι της έκτης Χρυσής Μπάλας της καριέρας τους, την οποία θα διεκδικήσουν με πάθος τους επόμενους μήνες. Κανείς από τους δύο δεν θέλει να λήξει ισόπαλη η αναμέτρησή τους για τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών.

Στο 237ο clasico, το πρώτο αίμα ανήκει στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί αρνήθηκαν το pasillo (φρουρά τιμής στους νικητές) στους παίκτες της Ρεάλ για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. «Το κάνουμε μόνο όταν συμμετέχουμε και εμείς στη διοργάνωση», ανακοίνωσε ο καταλανικός σύλλογος. Η απόφαση της Μπάρτσα πιθανόν να έχει σχέση και με την πολιτική οξύτητα που επικρατεί στην Ισπανία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου και όσα δραματικά ακολούθησαν.

Η διαφορά των 11 βαθμών που χωρίζει την πρωτοπόρο Μπάρτσα από τη Ρεάλ (έχει έναν αγώνα λιγότερο) δίνει την ευκαιρία στην ομάδα του Βαλβέρδε να δώσει τη χαριστική βολή στους Μερένχες στη μάχη του τίτλου.