Παρέμβαση στη σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης.

«Οι κυβερνήσεις βεβαίως οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν, εμείς είμαστε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι παρεμβαίνουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΤ3

Διευκρίνισε όμως πως «όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το περί δικαίου αίσθημα, του μέσου έλληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό: «Δεν είστε ένας απλός πολίτης όμως, έχετε ένα ειδικό βάρος και εσείς και οι υπουργοί της κυβέρνησης σας, που έχει μεγάλη διαφορά… »

Αλέξης Τσίπρας: …ένας λόγος παραπάνω, όταν βλέπω για παράδειγμα…

Δημοσιογράφος: …ένας λόγος παραπάνω για να είστε πιο προσεκτικοί, για να μην υπάρχει επηρεασμός …

Αλέξης Τσίπρας: « …προσεκτικός απόλυτα, αλλά ένας λόγος παραπάνω όταν βλέπω φαινόμενα όπου οι δικαστές επιχειρούν ή επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους, που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα, ή όταν επιθυμούν ή επιχειρούν και σπεύδουν προκειμένου να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέση ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ αλλά και ως έχων την βαρύνουσα ευθύνη –με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω την γνώμη μου μέσα μου- οφείλω να εκφράζω αυτή την δυσαρέσκεια. Και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Λίγο πριν, ο Πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί: «Γιατί για παράδειγμα, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, δεν μπορούσε να γίνει μία θεσμική μεταρρύθμιση έτσι ώστε η Δικαιοσύνη, η ηγεσία της, να μην αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργικού Συμβουλίου; Σας το ρωτάω σαν πολίτης.

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα εξυγίανε την ελληνική δικαιοσύνη ή μπορούσε να δημιουργούσε ένα πλαίσιο, αν θέλετε, ακόμα πιο νοσηρό. Και στην σχέση με την δικαστική εξουσία και στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας, αυτού καθεαυτού. Διότι εν πάση περιπτώσει τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις ρίχνει ο ελληνικός λαός».