Τη πάγια θέση του ΔΝΤ ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα, επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του νέου επικεφαλής του Eurogroup Μ.Σεντένο ότι υπάρχουν ακόμη βήματα μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση. Υποστήριξε πάντως ότι δεδομένου ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για το θέμα από το 2015 θα μπορούσε να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το ζήτημα.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να ισχύει απολύτως ότι το ζήτημα των τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησής του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του Eurogroup κ. Σεντένο ότι υπάρχουν ακόμα «κάποια ενδιάμεσα βήματα», πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους και ότι αυτή θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης Σεντένο ο Μάρεϊ είπε πως δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος τα στελέχη του Ταμείου δεν θα μπορέσουν να εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του προγράμματος που εγκρίθηκε «επί της αρχής» τον περασμένο Ιούλιο.

Μάλιστα το στέλεχος του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση για το θέμα του χρέους θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί για το ζήτημα από το 2015, στην οποία άλλωστε -όπως είπε- στηρίχθηκε και το Ταμείο για να εγκρίνει «επί της αρχής πρόγραμμα».

«Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους πιστεύουμε ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψη του ΔΝΤ. Και αν αυτό δεν συμβεί δεν θα προτείνουμε την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος, το οποίο κάναμε τον Ιούλιο. Θέλω να τονίσω πως στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο επιμένει στην παλαιότερη τοποθέτησή του βάσει της οποίας οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησής του, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Μάρεϊ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν στο επίκεντρο της αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και την οικονομική εξαθλίωση μερίδας του πληθυσμού αρνήθηκε ότι αυτό προκλήθηκε από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα που περνά οικονομική πίεση έχει προβλήματα.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το εάν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και τα οποία δείχνουν πως 1 στους 3 Έλληνες είναι αντιμέτωπος με σημαντικές υλικές στερήσεις αποτελούν απόδειξη αποτυχίας των προγραμμάτων του ΔΝΤ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, το αρνήθηκε.

«Κάθε οικονομία που εισέρχεται σε μια τόσο μεγάλη ύφεση όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα», είπε σχετικά και προσέθεσε πως η παρατήρηση πως αυτό συνιστά ένδειξη αποτυχίας «δεν είναι σωστή».

«Γι’ αυτό έχουμε τα προγράμματα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μπει σε μια κατάσταση ανάπτυξης», πρόσθεσε.