Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα έως ότου η Πιονγιάνγκ βελτιώσει τη συμπεριφορά της, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, εγείροντας ερωτήματα έπειτα από την προσφορά για διάλογο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα «χωρίς να θέτει εκ των προτέρων κανέναν όρο».

«Με δεδομένη την πιο πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ξεκάθαρα τώρα δεν είναι η στιγμή (για διαπραγματεύσεις)», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Τίλερσον δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να συνομιλήσουν οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσει η Βόρεια Κορέα», θέση που απέχει από τη βασική απαίτηση των ΗΠΑ ότι η μόνη διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει με τη Βόρεια Κορέα δεν θα αφορά τίποτε άλλο πέραν της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αναφέρει κατά πόσον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που τηρεί πιο σκληρή ρητορική αναφορικά με την Βόρεια Κορέα από ό,τι ο αμερικανός ΥΠΕΞ, έδωσε την έγκρισή του για αυτήν την διπλωματική προσέγγιση.

Διαφορετική προσέγγιση

Μια μέρα μετά την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε εκδήλωση του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, παρουσίασε διαφορετική φόρμουλα για οποιαδήποτε εμπλοκή με τη Βόρεια Κορέα.

«Η κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επίμονη θέση της ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να περιμένουν έως ότου το καθεστώς βελτιώσει επί της ουσίας τη συμπεριφορά του», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Οπως ο υπουργός Εξωτερικών έχει από μόνος του δηλώσει, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτό, να μην υπάρξουν περαιτέρω πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, εντούτοις, ο Τίλερσον δεν έθεσε ρητά ως όρο για το ξεκίνημα των συνομιλιών το πάγωμα των πυραυλικών δοκιμών.

Οπως υπογράμμισε, θα είναι «δύσκολος ο διάλογος» αν η Πιονγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μία ακόμη δοκιμή εν μέσω των συνομιλιών και πως «περίοδος ηρεμίας» θα είναι αναγκαία για εποικοδομητικές συνομιλίες.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την πρώτη συνάντηση χωρίς να ορίσουμε καμιά προϋπόθεση», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από