Μία αντισυμβατική ερωτική ιστορία, ανάμεσα σε μια μουγκή καθαρίστρια και ένα αμφίβιο τέρας κέρδισε τις περισσότερες υποψηφιότητες για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες. «Το σχήμα του νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, δύο μήνες μετά τον θρίαμβό του στο Φεστιβάλ Βενετίας, συγκέντρωσε επτά υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνειών.

Δεύτερο σε αριθμό υποψηφιοτήτων ήρθε το «Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ με έξι, και δύο δυνατά ονόματα στις ερμηνείες: Μέριλ Στριπ και Τομ Χανκς. Θέμα της το «Σκάνδαλο του Πενταγώνου» του 1971, με βλέμμα στο σήμερα και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ η άμεση αντίδραση του Ρίντλεϊ Σκοτ σε ένα άλλο σκάνδαλο, εκείνο με τον Κέβιν Σπέισι, εκτιμήθηκε από το Χόλιγουντ και χάρισε τρεις υποψηφιότητες στην ταινία του «All the money in the world». Ανάμεσά τους και εκείνη για την ερμηνεία του Κρίστοφερ Πλάμερ, που κλήθηκε εσπευσμένα και ξαναγύρισε μέσα σε λίγες ημέρες όλες τις σκηνές του Κέβιν Σπέισι, που «σβήστηκε» από την ταινία σαν να μην είχε συμμετάσχει ποτέ.

Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες για το σνομπάρισμα της «Wonder Woman», που δεν έλαβε καμία υποψηφιότητα παρόλο που είχε καλές κριτικές και έσκισε στα ταμεία. Κυρίως όμως γιατί ήταν μία ταινία για γυναίκα υπερήρωα από γυναίκα σκηνοθέτη. Και οι γκρίνιες πολλαπλασιάστηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι καμία γυναίκα σκηνοθέτης δεν ήταν υποψήφια στην κατηγορία της.

Στην τηλεόραση, η δραματική μίνι σειρά «Big Little Lies», με τις Νικόλ Κίντμαν και Ρις Γουίδερσπουν, ήρθε πρώτη με έξι υποψηφιότητες. Ακολούθησαν οι σειρές «Feud: Bette and Joan» με θέμα την έχθρα των Μπέτι Ντέιβις (Σούζαν Σαράντον) και Τζόαν Κρόφορντ (Τζέσικα Λανγκ), «Fargo», «The Handmaid’s Tale» και «This Is Us». Το «Big Little Lies» και το «The Handmaid’s Tale» είχαν σαρώσει στα βραβεία Emmy τον περασμένο Σεπτέμβριο.

INFO

Η 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου