Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς προχωρούν σε συνομιλίες με τη Χριστιανική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία. Το συνέδριο του SPD έδωσε το πράσινο φως για «συνομιλίες ανοιχτού τέλους» προκειμένου να διερευνηθεί «εάν και με ποια μορφή το SPD θα συμβάλει σε μία νέα κυβέρνηση», όπως αναφέρει η πρόταση που εισηγήθηκε το προεδρείο και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το συνέδριο του κόμματος. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζεται ότι για τους Σοσιαλδημοκράτες δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός» και «καμία εκ των προτέρων δέσμευση».

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές του SPD με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου το προεδρείο του SPD θα αξιολογήσει την πορεία και στη συνέχεια ένα έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα αποφασίσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας. Ενδεχόμενη συμφωνία θα τεθεί στο τέλος στην έγκριση των μελών του SPD.

Για τον Μάρτιν Σουλτς δεν ήταν εύκολος ο δρόμος για το συνέδριο του Βερολίνου. Ανέλαβε το SPD στο 20% και ύστερα από μία δημοσκοπική έκρηξη που γρήγορα ξεφούσκωσε, βρέθηκε ξανά στο 20,5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να γυρίσω το ρολόι πίσω», είπε ο πρόεδρος του SPD στο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο. Υποσχέθηκε όμως στους συνέδρους ότι θα κάνει τα πάντα για να πετύχει η κεντρική αποστολή του: η ανανέωση του κόμματος. Αυτή είναι μακροπρόθεσμη πρόκληση για το SPD. Χθες το ζητούμενο στο συνέδριο του SPD ήταν αν θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Χριστιανική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης της Γερμανίας.

«Συνομιλίες ανοιχτού αποτελέσματος» ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, στη γραμμή αυτή συντάχθηκαν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος όλων των αποχρώσεων, πλην της Νεολαίας του κόμματος Γιούζος (Jusos) που απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή του SPD σε νέο μεγάλο συνασπισμό με τη Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένουν οι δύο γραμμές: σταθερή κυβέρνηση με συμμετοχή σε μεγάλο συνασπισμό, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή των Πρασίνων και αφετέρου στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέρκελ με συμφωνία σε κεντρικές θεματικές ενότητες.

«Δεν χαρίζουμε τίποτα στη Χριστιανική Ενωση. Το SPD θα βάλει στο τραπέζι όλες τι εξαγγελίες του εκλογικού της προγράμματος. Θα τους κοστίσει ακριβά», προειδοποίησε η κοινοβουλευτική ηγέτις του SPD Αντρέα Νάλες. «Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το SPD δεν είναι ώρα για γρήγορες και εύκολες απαντήσεις», διαπίστωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD Ολαφ Σoλτς, το SPD «πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τις εναλλακτικές» που υπάρχουν. Ακόμα και η Γκεζίνε Σβαν, εικόνα της αριστερής πτέρυγας του SPD, υποστήριξε τις διερευνητικές συνομιλίες ακόμα και τον μεγάλο συνασπισμό.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε εκτενώς στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης για επενδύσεις, στον υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης για «να βάλει τέλος στο φορολογικό ντάμπινγκ και τη φοροδιαφυγή». Καταδίκασε επίσης τη στάση της Ουγγαρίας, όχι μόνον για τη έλλειψη αλληλεγγύης στην προσφυγική κρίση, αλλά και για «τα τεράστια ντιλ με την Κίνα που απομακρύνουν την Ουγγαρία όλο και περισσότερο από την ΕΕ». Ο Σουλτς έθεσε στόχο τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης» έως το 2025.

81,9

ήταν το ποσοστό με το οποίο ο Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη χθες πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Σουλτς ήταν ο μόνος υποψήφιος, υπέρ ψήφισαν 508 σύνεδροι και 97 κατά. Ο Σουλτς βγήκε τραυματισμένος από τις εκλογές και αποτυπώθηκε και στο χθεσινό αποτέλεσμα. Στις 19 Μαρτίου 2017 είχε εκλεγεί με το μοναδικό ποσοστό 100%. «Ηταν μια ωραία στιγμή, αλλά μετά ήρθαν δύσκολοι καιροί», είπε ο Σουλτς. «Επειτα από όσα προηγήθηκαν, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε».

Κέβιν Κίνερτ

Ο νεολαίος σταρ του SPD

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν έναν νέο σταρ. Είναι ο 28χρονος Κέβιν Κίνερτ, ο φρεσκοεκλεγμένος πρόεδρος της Νεολαίας του SPD Γιούζος (Jusos). Είναι ο σφοδρότερος πολέμιος της συμμετοχής του SPD σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό. Η πρότασή του απορρίφθηκε στο τέλος από την πλειοψηφία του συνεδρίου. Αλλά την υποστήριξε σε έναν πύρινο λόγο με σκληρή κριτική στους συντρόφους της ηγεσίας του SPD. Δεν περιορίστηκε σε αυτούς. Ο Κίνερτ καταδίκασε και την ανάμειξη άλλων ευρωπαίων ηγετών που πιέζουν τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς να συγκυβερνήσει με τη Μέρκελ. «Δεν χρειαζόμαστε κανένα μάθημα περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης», είπε. «Ούτε από τους πολιτικούς αντιπάλους, που αποδεδειγμένα δεν ήταν σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση… και για να το πώ καθαρά: δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλουν τη γνώμη τους άλλα κόμματα της Ευρώπη τα οποία πέτυχαν εκλογικές νίκες εις βάρος της εκεί Σοσιαλδημοκρατίας για τον δρόμο που πρέπει να πορευτούμε» τόνισε ο Κίνερτ εν μέσω χειροκροτημάτων από τους συνέδρους. Δύο είναι οι αποδέκτες της κριτικής του. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δημοσιοποίησε το μήνυμα που έστειλε στον Σουλτς συνιστώντας του να συμμετάσχει στον μεγάλο συνασπισμό.