Στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης προσέφυγαν 22 Ρώσοι αθλητές, οι οποίοι τιμωρήθηκαν από τη ΔΟΕ με ισόβιο αποκλεισμό, για παραβάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CAS, οι αθλητές έχουν ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσης πριν την έναρξη των εφετινών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, στις 9 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των 22 αθλητών που προσέφυγαν στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο περιλαμβάμνονται οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες Αλεξάντρ Ζούμπκοφ και Ντμίτρι Τρουνένκοφ (έλκηθρο), Αλεξάντερ Λέγκοφ (σκι δρόμων αντοχής) και Αλεξάντερ Τρετιάκοφ (σκέλετον).

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το CAS έχει δικαιώσει αθλητές που προσέφυγαν κατά της ποινής ισόβιου αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κρίνοντας ότι τιμωρούνται δεύτερη φορά για το ίδιο παράπτωμα.

«Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ρωσικής εθνικής ομαδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 δεν θα κρατήσει έξω την Ρωσία από την διοργάνωση» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τι έχουμε υποφέρει από τους «συνεργάτες» μας. Δεν μπορούν όμως να μας αποπέμψουν. Δεν το μπόρεσαν ούτε με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου πολέμου, ούτε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ούτε με τις κυρώσεις… Πάντα επιβιώνουμε» έγραψε στο Facebook η Ζαχάροβα.

« Η Ρωσία διοργάνωσε πραγματικά τέλειους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα αθλήματα έχουν εξελιχθεί σε μία εθνική ιδέα η οποία υλοποιείται σε δεκάδες χιλιάδες παιδικά αθλητικά σωματεία και σχολεία, στα σύγχρονα στάδια και στην προσπάθεια των ανθρώπων να είναι σωματικά υγιείς» προσθέτει.

Την Τρίτη η ΔΟΕ ανακοίνωσε την απόφαση της να απαγορεύσει στη ρωσική εθνική ομάδα να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στο Πιονγκτσάνγκ για πολλαπλές παραβάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ. Εξαιρεί ωστόσο τους ρώσους αθλητές που δεν έχουν κατηγορηθεί και οι οποίοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ως ανεξάρτητοι αθλητές υπό τη σημαία της ΔΟΕ.