Η ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιστρέψει στη Ρωσία τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες τηςΠιόνγκτσανγκ, λόγω παραβάσεων κανονισμών του ντόπινγκ.

Η ΔΟΕ γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση Σμιντ επιβεβαίωσε «τη συστηματική χειραγώγηση των κανόνων και του συστήματος αντιντόπινγκ στη Ρωσία».

Πάντως, ορισμένοι αθλητές της θα μπορέσουν να συμμετάσχουν υπό την ονομασία «Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων της Ρωσίας»,αφού πρώτα αποδείξουν πως δεν είχαν καμία συμμετοχή στο σύστημα χειραγώγησης ντόπινγκ.

Η ΔΟΕ αποφάσισε, επίσης, να αποβάλει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, ως μέλος της.

Θυμίζουμε ότι οι έρευνες που είχαν διάρκεια 17 μήνες, κατέληξαν σε πόρισμα του Σάμουελ Σμιντ, σύνφωνα με το οποίο επιβεβαιωνόταν η ύπαρξη κρατικού συστήματος ντόπινγκ, που περιελάμβανε ακόμα και την εξαφάνιση θετικών δειγμάτων από τα εργαστήρια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων που διεξήχθησαν το 2014 στο Σότσι.

Ο συντάκτης του πορίσματος, Σάμουελ Σμιντ, δήλωσε: «τα αποτελέσματα δεν στηρίζονται μόνο στη μαρτυρία του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ. Υπάρχουν επίσης επιστημονικά στοιχεία, έγγραφα και αλληλογραφία. Το γεγονός είναι ότι στη Ρωσία υπήρχε συστηματική παράβαση των κανονισμών του ντόπινγκ, αλλά και του αντι-ντόπινγκ».

Η ΔΟΕ αποφάσισε επίσης να μην πάρει διαπίστευση κανένα μέλος του Υπουργείου Αθλητισμού της Ρωσίας, ενώ απαγορεύτηκε δια βίου και η παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο.